U trendu

Pažljivo pratimo poruke koje stižu iz Hrvatske

Hrvatska je jedina zemlja EU koja do sada nije dala saglasnost za to da Srbija otvori pregovaračko poglavlje 23, a ministarka zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović nada se da će će procedura ipak biti obavljena na vreme kako bi poglavlje koje se bavi pravosudjem i osnovnim pravima bilo otvoreno  u junu.

U izjavi za izdanje lista „Danas“ za ponedeljak, Joksimovićeva podseća da Hrvatska jedina država koja nije dala saglasnost na izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje poglavlja 23, ali se nada da će prepreka biti uklonjena.

„Ukoliko bi uskoro dali saglasnost i oni, onda bi sve procedure u vezi s pripremom za otvaranje poglavlja na radnim telima Eropske komisije mogle da budu završene na vreme kako bi se medjunarodna konferencija za otvaranje poglavlja 23 i 24 održala do kraja holandskog predsedavanja, odnosno do kraja juna“, kazala je Joksimovićeva.

Ona je ocenila i da bi bilo kakava opstrukcija Hrvatske dodatno opteretila bilateralne odnose, što, kako smatra, nikome nije potrebno.

„Videćemo kako će Hrvatska odlučiti, a mi pažljivo pratimo poruke koje stižu“, kazala je ministarka zadužena za evropske integracije Srbije.

Ona je dodala da joj je kao resornom ministru važno da je Srbija uradila sve što je bilo potrebno za otvaranje poglavlja i da su to prepoznale sve druge države članice EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.