najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Persa Stojković: Neću da platim kaznu, neka me vode u zatvor

Persa Stojković (75) iz sela Paralovo kod Novog Brda, protiv koje je Opštinski sud za prekršaje u Gnjilanu doneo rešenje prema kome za remećenje javnog reda i mira mora da plati 50 evra ili da ide u trodnevni zatvor, izjavila je danas da nema nameru da kaznu plati.

„Neću da platim kaznu, iako je rešenje Opštinskog suda za prekršaje izvršno. Nisam kriva i nisam imala šansu ni da se žalim. Napadnuta sam na svom imanju i imam uverenje o povredjivanju. Neka me teraju u zatvor, jer samo na taj način mogu da branim svoje imanje od napasnika“, rekla je novinarima Stojkovićva.

Ona je pojasnila da je pre oko dve godine jedan Albanac doveo stoku na ispašu na njeno imanje, a da se ona tome usprotivila i da je on štapom udario po nozi. Dodala je da je nakon toga otišla u Gnjilane kod lekara koji je konstatovao povrede i izdao joj uverenje.

Prema odluci suda, u koju su novinari imali uvid, Persa Stojković remetila je javni red i mir jer je na putu u blizini svoje kuće vredjala dvojicu Albanaca – Ganija Ibišija i Sabrija Ibišija, a zatim Ganija udarila crevom po ruci. U obrazloženju se navodi da je policija konstatovala i da je Ibiši udario Persu Stojković štapom po nozi i da je protiv nih dvoje podneta prijava. Persa Stojković je rekla i da je Ibiši tada imao i nož i da ju je već nekoliko puta do tada napadao.

Persin sin Dragan Stojković rekao je novinarima da je odluku suda pronašao na stolu u školi i to pošto je istekao rok za žalbu i da je na njoj neko napisao sitnim ćiriličnim slovima ‘Stojković’ i da je on posumnjao na falsifikat, o čemu je obavestio sudiju, koji mu je kazao da tuži poštara.

Persu Stojković danas su obišli zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i zamenik ministra pravde Kosova Nusret Hodžaj, koji su kazali da žena neće ići u zatvor i da će oni podneti žalbu i zatažiti da oni koji su zloupotrebili svoj položaj budu kažnjeni.

Stojanović je, nakon razgovora s porodicom Stojković, kazao novinarima da je Persa Stojković „održala jednu veliku lekciju oko toga kako se brani svoje imanje“ i da su principi nekad vredniji od bilo čega drugog. On je dodao da je ona odbila pomoć da plati kaznu, ali da neće ići u zatvor.

„Iza svakog našeg pojedinačnog čoveka, gde god on živeo, u najzabačenijem selu gde je ostao po neki naš čovek, neka znaju da iza svakog tog čoveka stojimo svi mi zajedno. Mi ćemo da se pobrinemo da se ovakve stvari više ne dešavaju, da oni koji zloupotrebljavaju položaj zbog toga budu kažnjeni, kao i oni koji napadaju ljude na ovako  bezobrazan i brutalan način“, rekao je Stojanović.

Zamenik ministra pravde iz goranske zajednice Nusret Hodžaj rekao je novinarima da će žalba na ovaj slučaj biti uložena u ponedeljak.

„Žalićemo se zbog toga što je prekršeno više zakona u samom postupku. Sama dostava (sudske odluke) nije uradjena kako treba. Dok se ne ustanovi kako je sve to ovde bilo, niko od nas ne moze ništa više da kaže“, rekao je Hodžaj i ponovio da Persa Stojković neće ići u zatvor.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike