U trendu

Pesak iz Sahare stigao u Srbiju s kišom, meteorolog otkriva da li je opasan

Jutros je u Srbiji počela da pada kiša i to prljava, pa su mnogi parkirani automobili, ali i oni koji su se zatekli u pokretu prljavi, a kako kaže meteorolog Đorđe Đurić, reč je o pesku iz Sahare.

Ova prljava kiša ostavljala je svoje tragove i na garderobi.

– Pesak iz Sahare prekrio je delove Evrope i Srbiju, padala je prljava kiša. U pitanju je prirodna i bezopasna pojava. Zahvaljujući ciklonu koji se nalazi nad jugozapadnim predelima Evrope, snažna jugozapadna visinska strujanja u njegovom prednjem delu uslovila su da velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare stigle do jugozapadne i centralne Evrope – kaže Đurić.

Usled ovog efekta, velike količine peska stigle su do Španije, Portugalije, Francuske, Švajcarske i oblasti Alpa, pa je atmosfera bila obojena, a u predelima sa kišom padala je „prljava“ kiša.

– U toku ovog jutra jugozapadna strujanja donela su čestice peska i do Srbije, pa je u pojedinim predelima gde je jutros bilo kiše, padala kiša sa česticama pustinjskog peska iz Sahare, a što je vidljivo na automobilima i drugim vozilima. U pitanju je potpuno prirodna i bezopasna pojava. Inače, osim peska, do Srbije je stigla i znatno toplija vazdušna masa, pa je ovog jutra u Beogradu 12, a u ostalim predelima od 2 stepena na jugu do 10 stepena severu Srbije – priča Đurić, a prenose Novosti.

Otoplilo je i na planinama, pa Sjenica i Kopaonik mere nula stepeni, a Zlatibor 5.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar