U trendu

Pet dana za otkazivanje pregleda kod lekara

Preglede na koje neće moći da dođu pacijenti bi od 1. marta trebalo da otkažu pet dana pre zakazanog termina. Zasad je to samo preporuka. Oni koji se o nju ogluše, neće trpeti nikakve sankcije, tvrde u Ministarstvu zdravlja. Cilj je da se kapaciteti bolje koriste, jer prve analize rada Integrisanog informacionog zdravstvenog sistema (IZIS), putem kojeg se zakazuju pregledi, pokazuju da, u proseku, na nivou cele Srbije, od 15 do 20 odsto pacijenata ne dođu kod lekara u zakazanom terminu, a u pojedinim zdravstvenim centrima i duplo više.

U Ministarstvu zdravlja kažu da će zajedničku preporuku ovog ministarstva i svih koji su uključeni u implementaciju IZIS, da pregled treba otkazati pet dana ranije, pratiti i kampanja koja bi trebalo da motiviše pacijente da se odgovornije ponašaju u zdravstvenom sistemu, prenose Novosti.

Mnogi domovi zdravlja su već na oglasnim tablama istakli obaveštenje o proceduri otkazivanja pregleda.

– U domovima zdravlja u Beogradu ne realizuje se 30 odsto zakazanih pregleda – kaže dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula i koordinator Ministarstva zdravlja. – Zbog toga bukirani termini propadaju, a drugi pacijenti koji bi ih popunili moraju da čekaju svoj red. Mislimo da nije preveliko deranžiranje da se pregled otkaže i zakaže novi termin. Zasad je to samo preporuka, odnosno apel pacijentima, ali postoji ideja da se za one koji dva puta ne dođu na zakazan pregled, a ne otkažu ga, u budućnosti ako to bude neophodno, uvede neka vrsta sankcija, u vidu ograničavanja vremena u kojem neće moći da zakažu novi termin.

U Ministarstvu zdravlja kažu da analiza rada IZIS pokazuje da su rekorderi po nedolasku na zakazane preglede – Šapčani. Tamo se, tvrde u Ministarstvu, ne realizuje čak 40 odsto zakazanih pregleda.

Preporuka da se pregledi na koje pacijenti ne mogu da stignu otkažu pet dana ranije, prvenstveno važi za termine zakazane u domovima zdravlja. U Ministarstvu zdravlja kažu da je i otkazivanje specijalističkih pregleda na koje pacijenti neće stići na sekundarnom i tercijarnom nivou, takođe, poželjno.

– Tokom dalje implementacije IZIS uvešće se i nove mogućnosti komunikacije, pa će se tako pacijentima slati SMS poruka da se podsete da imaju zakazan termin – kažu u Ministarstvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.