U trendu

Peticija da Politika bude javno dobro i da Smajlović povuče ostavku

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je pokrenuta peticija „Sačuvajmo Politiku“ kojom se podržava inicijativa da dnevni list „Politika“ bude proglašen javni dobrom i da glavna i odgovorna urednica Ljiljana Smajlović povuče ostavku.

„Ovom peticijom podržavamo inicijativu da list ‘Politika’ bude proglašen javnim dobrom, da bude donet Zakon o Politici, da ovaj najznačajniji srpski dnevni list bude zaštićen od vlasničkog uticaja i da redakcija ima punu autonomiju i nezavisnost uredjivačke politike“, naveo je UNS.

To udruženje smatra i da Zakon o Politici treba da propiše obavezu tog lista da se izdržava na tržištu, od svojih čitalaca, od dobrovoljnih priloga, sopstvenih prihoda i bez dotacija države.

UNS je apelovao i na glavnu urednicu Ljiljanu Smajlović da povuče ostavku i nastavi da se „trudi oko lista koji je uspešno vodila poslednjih godina“.

„Ne vidimo drugu mogućnost da ‘Politika’, kao jedna od retkih institucija od nacionalnog značaja, bude sačuvana, zaštićena i razvijana, ona mora da ima status javnog dobra“, navodi se u peticiji koju je pokrenuo reditelj Aleksandar Mandić.

UNS je pozvao novinare i javnost da potpišu peticiju.

Dosadašnja urednica Politike Ljiljana Smjlović u ponedeljak je saopštila da je podnela ostavku u znak protesta jer je, kako je navela, menadžment sprečava u samostalnom rukovodjenju redakcijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar