U trendu

Peticija za SOS broj za prijavljivanje nasilja nad ženama

Forum žena Demokratske stranke (DS) danas je u Knez Mihajlovoj ulici povodom „16 dana aktivizma, borbe protiv nasilja nad ženama“ pokrenuo peticiju u kojoj od Vlade Srbije traži besplatan SOS broj za prijavljivanje nasilja nad ženama i žrtvama porodičnog nasilja.

Potpredsednica Demokratske omladine Milica Glišić rekla je da bi obezbedjivanje besplatnog SOS broja predstavljalo „veliki korak napred u rešavanju problema nasilja nad ženama“.

Ona je najavila i da će Forum žena DS-a u naredne dve nedelje organizovati niz aktivnost širom Srbije kako bi javnosti skrenuli pažnju na problem nasilja nad ženama.

„Prethodnih nekoliko godina nasilje nad ženama konstantno raste, to govori i statistika, jer su u prethodne četiri godine 172 žene ubijene u porodičnom nasilju. Samo tokom ove godine oko 30 žena je ubijeno u porodičnom nasilju“, rekla je Milica Glišić.

Prema njenim rečima, brojne ankete su pokazale da je najčešći razlog zbog kojeg žene žrtve nasilja nisu prijavljivale nasilje odsustvo informacija o tome kome treba da se obrate za pomoć.

Ona je podsetila da je DS u prethodnom periodu kroz brojne aktivnosti Skupštini Srbije predlagala zakon o oduzimanju oružja nasilnicima, ali on, kako je navela, nije naišao na „razumevanje vladajuće Srpske napredne stranke“.

„Taj zakon je tri puta odbijen“, rekla je ona i poručila da DS „neće stati“ i da će nastaviti da se bori za sve žene u Srbiji.

DS će u sredu, 30. novembra, od 18 časova u prostorijama Mesne zajednice „Lipov lad“ organizovati predstavu i tribinu o ulozi medija u rešavanju problema nasilja nad ženama.

Paralelno sa akcijom Foruma žena DS-a u Knez Mihajlovoj ulici odvijala se i akcija SNS-a posvećena borbi nasilja nad ženama pod nazivom  –  „Isključi nasilje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.