Peticija za ukidanje povlastica studentima iz Crne Gore

U Srbiji je pokrenuto potpisivanje peticije kojom se traži ukidanje povlastica crnogorskim studentima u toj državi, prenose crnogorski mediji.

U peticiji se navodi da u Srbiji studira veliki broj mladih iz Crne Gore, koji su u potpunosti izjednačeni sa studentima iz Srbije.

Oni, kako piše, dobijaju mesta za studiranje na državnom budžetu i plaćaju smeštaj u studentskim domovima po ceni koja važi i za studente iz Srbije.

“Tome treba stati na put i to što pre”, navodi se u peticiji i dodaje da studenti iz Srbije i Crne Gore ne žive više u istoj državi.

Foto: Beta

Foto: Beta

Zato ne mogu imati jednaka prava, već Crnogorci mogu studirati samo kao strani državljani i plaćati sve troškove studija i stanovanja u studentskim domovima predviđenim za strance.

Domaćim studentima se, između ostalog, mogu smatrati samo oni koji su srednju školu završili u Srbiji ili na srpskom jeziku, kao što je, kako se dodaje, slučaj u Republici Srpskoj.

“Postoje brojne zloupotrebe, kao sto su lažne prijave boravišta i dvojna državljanstva, i to je svima poznato. Treba smatrati domaćim studentima jedino one čiji roditelji plaćaju porez na teritoriji Srbije i završili su srednju školu u Srbiji ili su pohađali nastavu na srpskom jeziku (kao sto je slučaj sa Republikom Srpskom)”, navodi se u peticiji.

Crnogorski studenti koji su pohađali nastavu na crnogorskom jeziku, pre studija u Srbiji, moraju, kako je predviđeno peticijom, polagati test znanja srpskog jezika kao službenog, uz obavezno prethodno pohađanje kursa.

“Jedno je da se Srbija ponaša kao matica prema Srbima koji ne žive u Srbiji, a drugo je da se zajednička sredstva rasipaju na one koji se dobrovoljno izjašnjavaju, ne samo kao strani državljani, već i kao pripadnici druge nacionalnosti. Kome smo onda matica?”, navodi se u peticiji.

Pogledajte komentare (6)

6 komentara

Ostavite komentar