najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Peticija za ukidanje povlastica studentima iz Crne Gore

U Srbiji je pokrenuto potpisivanje peticije kojom se traži ukidanje povlastica crnogorskim studentima u toj državi, prenose crnogorski mediji.

U peticiji se navodi da u Srbiji studira veliki broj mladih iz Crne Gore, koji su u potpunosti izjednačeni sa studentima iz Srbije.

Oni, kako piše, dobijaju mesta za studiranje na državnom budžetu i plaćaju smeštaj u studentskim domovima po ceni koja važi i za studente iz Srbije.

“Tome treba stati na put i to što pre”, navodi se u peticiji i dodaje da studenti iz Srbije i Crne Gore ne žive više u istoj državi.

Zato ne mogu imati jednaka prava, već Crnogorci mogu studirati samo kao strani državljani i plaćati sve troškove studija i stanovanja u studentskim domovima predviđenim za strance.

Domaćim studentima se, između ostalog, mogu smatrati samo oni koji su srednju školu završili u Srbiji ili na srpskom jeziku, kao što je, kako se dodaje, slučaj u Republici Srpskoj.

“Postoje brojne zloupotrebe, kao sto su lažne prijave boravišta i dvojna državljanstva, i to je svima poznato. Treba smatrati domaćim studentima jedino one čiji roditelji plaćaju porez na teritoriji Srbije i završili su srednju školu u Srbiji ili su pohađali nastavu na srpskom jeziku (kao sto je slučaj sa Republikom Srpskom)”, navodi se u peticiji.

Crnogorski studenti koji su pohađali nastavu na crnogorskom jeziku, pre studija u Srbiji, moraju, kako je predviđeno peticijom, polagati test znanja srpskog jezika kao službenog, uz obavezno prethodno pohađanje kursa.

“Jedno je da se Srbija ponaša kao matica prema Srbima koji ne žive u Srbiji, a drugo je da se zajednička sredstva rasipaju na one koji se dobrovoljno izjašnjavaju, ne samo kao strani državljani, već i kao pripadnici druge nacionalnosti. Kome smo onda matica?”, navodi se u peticiji.

6 komentara
 1. Dragoljub Vasiljević

  I te kako podržavam peticiju, zbog Crnogoraca su mnogi od nas morali da napuste Srbiju, jer su oni uzimali poslove koje smo mi mogli dobiti.

 2. Darlinka

  Gde može da se potpiše ta peticija?

 3. Vlada

  Gde se to potpisuje da potpišem sa celom porodicom?

 4. Ja i Ja

  Pa šta ste čekali do sada?

 5. Ratomir dr Radomirović

  I posle završenih studija, pravac Dedinje. Držali su sve poslove oko dodeljivanja soba u studentskom gradu…

 6. Gordana Marjanović

  BRAVOOO! NE ODUSTAJTE!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike