U trendu

Petronijević: Blokade nisu rešenje, suština je u dijalogu

BEOGRAD – Član Gradskog veća Dragomir Petronijević izjavio je danas da za izmene i poboljšanje zakona postoje Ustavom propisane procedure i poručio da blokade međunarodnih koridora ne vode nikuda, saopštili su iz Sekretarijata za informisanje.

Ocenio je da je Srbija zemlja koja se razvija i da svakog dana ima više puteva, fabrika i potencijala za mlade i talentovane ljude, te dodao da su blokade i sukobi poslednje što treba našoj zemlji.

„Zakoni koji se donose u Srbiji su za dobrobit njenih građana i u skladu sa Ustavom. Ukoliko neko želi da poboljša zakone, postoje Ustavom propisane procedure za njihovu izmenu, koje nisu blokade međunarodnih koridora. Suština je u dijalogu, a ne u nasilju“, kazao je Petronijević.

Pozvao je sve koji nisu profesionalno angažovani na blokadi saobraćajnica, već su tamo iz svojih uverenja, da dobro razmisle da li su tamo u svom interesu i interesu svoje zemlje, ili neko manipuliše njima zarad svojih ličnih interesa.

Petronijević je ocenio da je litijum nafta 21. veka i da je naša zemlja bogata ovim resursom.
Istakao je da je činjenica da je Srbija 2004. godine dala istražno pravo kompaniji Rio Tinto, ali i da se nikome neće dati eksploataciono pravo dok se dobro ne sagledaju sve prednosti i mane eksploatacije ovog resursa.

Objasnio je da će građani imati uvid u sva istraživanja, kako bi mogli da se izjasne da li žele eksploataciju litijuma u svojoj zemlji.

„Neka razmisle da li neka konkurencija želi destabilizaciju ne bi li ona dobila eksploataciono pravo na našoj rudi“, naveo je Petronijević.

On je izrazio sumnju u to da je Rokfeler fondacija zabrinuta za životnu sredinu u Srbiji, a sve građane Srbije zamolio da razmisle o tome.

Poručcio je građanima da se zapitaju da li ljudi, čiji je program da su protiv svega, mogu dobro da donesu svima nama koji živimo u ovoj zemlji, a pogotovo budućim generacijama.

Uputio je apel građanima da se uzdrže od bilo kakvih sukoba, jer smatra da blokada i nasilje neće doneti ništa dobro i nisu u interesu države.

„Razgovor, dijalog i strateške odluke koje donosemo danas određuju kakvu zemlju ostavljamo budućim generacijama“, zaključio je Petronijević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.