U trendu

Pitanje nestalih od izuzetnog značaja

Šef misije Euleksa na Kosovu Gabriel Meuči izjavio je danas uoči Međunarodnog dana nestalih lica da je pitanje nestalih veoma važno za brojne porodice na Kosovu, ali i od izuzetnog značaja za tu međunarodnu misiju.

Od decembra 2008. godine, kada je Euleks počeo da radi sa Odeljenjem za sudsku medicinu kosovskog Ministarstva pravde, porodicama su vraćeni posmrtni ostaci 483 žrtve.

„Tokom proteklih nekoliko godina Euleks je lokalnim ekipama na terenu pružao obuku u obavljanju procene lokacija i ekshumaciji, u cilju jačanja kapaciteta Kosova u ovom teškom procesu potrage za nestalima“, navedeno je u saopštenju šefa misije.

Kako je navedeno, Euleks daje svoj doprinos naporima koje Kosovo ulaže u potrazi za nestalima uz pomoć ekipe forenzičara koji nastavljaju da rade zajedno sa Odeljenjem za sudsku medicinu (OSM).

U saopštenju je istaknuto da će Euleks ostati posvećen pružanju podrške kosovskim institucijama u ekspertizi u oblasti sudske medicine, kako bi se što pre rasvetlila sudbina nestalih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.