U trendu

Počelo izmeštanje spomenika Dimitrija Tucovića

Izmeštanje spomenika i posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića sa Slavije počelo je rano jutros, čime je zvanično počela i rekonstrukcija tog beogradskog trga, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Do kraja sledeće godine, spomenik će biti postavljen na predvidjenoj lokaciji izmedju Trga Slavija i Ulice kralja Milutina, na sredini budućeg parka, rekao je Vesić u saopštenju gradske uprave.

Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića, jedne od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije 20. veka, koji je poginuo kao oficir Vojske Kraljevine Srbije u Kolubarskoj bici, uz sve državne i vojne počasti biće pohranjeni u Aleji velikana.

„Tako ćemo se dostojanstveno i na poseban način odužiti Tucoviću“, kazao je Vesić.

Radnici sa spomenika sklanjaju ploču po ploču, a svaka je snimljena i popisana, posle čega će biti potpuno restaurirane.

Direktor „Pogrebnih usluga“ Dragan Baltovski, čije su ekipe angažovane na tom poslu, precizirao je da se posmrtni ostaci Tucovića nalaze tačno ispred spomenika, prema nacrtu iz 1949. kada su preneti na trg.

U prvoj fazi obnove Trga Slavija predvidjena je izgradnja fontane, koja počinje u narednih desetak dana, a radovi će trajati 155 dana i neće biti obustavljeni ni tokom zime. Tokom radova na fontani, precizirao je Vesić, neće biti obustave saobraćaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.