najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Počelo suđenje Draganu Vasiljkoviću: Nisam kriv

Jedan od vodja srpskih paravojnih formacija tokom rata u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan izjasnio se jutros na sudu u Splitu da se ne oseća krivim za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Sudjenje je počelo u Županijskom sudu u Splitu čitanjem optužnice, a postupak prate brojne novinarske ekipe i predstavnici ambasada Srbije i Australije, država čiji je Vasiljković državljanin.

Sudski postupak, koji vodi sudija Damir Romac, prate i jake mere bezbednosti.

Vasiljković je posle čitanja optužnice rekao da razume optužnicu i da se ne oseća krivim, prenosi agencija Hina.

Na sud je doveden pod policijskom pratnjom, a imao je lisice na rukama i vidno je mršaviji. Na ulasku u sudnicu nasmešio se publici u kojoj je uz novinare i nekoliko diplomata. Sudnicu čuva desetak pravosudnih policajaca, a ispred nje i zgrade suda nalazi se veći broj policajaca u civilu i uniformi, navodi Hina.

Optužba je predložila ispitivanje više od 50 svedoka, a, prema navodima lokalnih medija, za ulazak u sud svedoka iz Srbije koristiće se podzemni hodnik koji spaja zgradu policije i splitskog suda. Odbrana još nije navela svedoke.

Jedan od vodja srpskih paravojnih formacija tokom rata 90-tih, 61-godišnji Vasiljković tereti se da je kao komandant jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno kao komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrdjavi, kao i tokom februara 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Takodje se tereti da tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na naselje Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac.

U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili. Medju nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj posle desetak godina skrivanja. Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Daniel Sneden i radio je kao trener golfa.

On je državljanin Srbije i Australije, pa sudjeje prate i predstavnici ambasada dve države. Njegovi advokati nedavno su uputili predstavku Komitetu za ljudska prava UN zbog dogotrajnosti pritvora prvenstveno u Australiji. Advokati su više puta u medijima izrazili očekivanje da će biti doneta privremena mera koja bi Vasiljkoviću omogućila da se brani sa slobode.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike