U trendu

Počelo sudjenje po tužbi zaposlenih protiv RTV zbog smanjenja plata

U Osnovnom sudu u Novom Sadu je danas počelo pripremno ročište po tužbi članova sindikata „Nezavisnost“ Radio-televizije Vojvodina (RTV) protiv tog pokrajinskog javnog servisa, zbog „nezakonitog umanjivanje zarada zaposlenima za deset odsto“ od novembra 2014. godine.

RTV su tužila 153 zaposlena zbog Smanjivanja plata primenom Zakona o privremenom uredjivanju osnovica za obračun i isplatu plata, poznatijeg kao „Zakon o smanjenju plata i penzija“, koji je na snagu stupio novembra 2014. godine.Sindikat smatra da je zaposlenima tako pričinjena šteta i to nezakonito, jer se taj zakon ne odnosi na javni servis, pre svega zbog toga što Republika za njega ne obezbedjuje više od 50 odsto kapitala i primanja, već njegova sredstva čine više od polovine ukupnih prihoda tokom godine.
„Iz Izveštaj o radu i poslovanju RTV-a iz godina koje su obuhvaćene tužbom nedvosmisleno proizlazi da prihodi od prodaje i usluga čine više od 50 odsto ukupnih prihoda RTV-a“, rekao je advokat zaposlenih Veljko Milić i dodao da su svi izveštaji o radu prošli kontrolu ovlašćenog revizora, te smatra da nema razloga da se sumnja u tačnost tih izveštaja.

Na ponudu da pristupi pregovorima sa Sindikatom „Nezavisnost“, generalni direktor RTV Miodrag Koprivica je ranije odgovorio da se zaposlenima zarade umanjuju za 10 odsto na osnovu Zakona o privremenom uredjivanju osnovica za obračun i isplatu plata, pošto je RTV, kako je napisao, korisnik javnih sredstava.

Kako je rečeno na ročištu, Republika Srbija nema kontrolu nad više od 50 odsto kapitala ili više od 50 odsto glasova u organima upravljanja RTV, a javna sredstva ne čine više od 50 odsto ukupnih prihoda, zato što se RTV natpolovično finansira iz takse za javne medijske servise.

Uoči podnošenja tužbe zaposleni su od RTV-a tražili da im se izda potvrda o visini zadržanih iznosa od zarada, ali je poslodavac sve pojedinačne zahteve ignorisao.

Kako je rečeno, zbog toga su zaposleni u tužbi naveli procenu da ukupna vrednost spora iznosi oko 40 miliona dinara, bez pripadajućih zakonskih kamata.

Tokom maja 2017. godine, Sindikat „Nezavisnost“ je rukovodstvima RTV i RTS pokušao da štrajkom upozorenja skrene pažnju na ovo pitanje.

Jednosatni štrajk upozorenja u RTV-u je održan, ali je u RTS-u bio odložen nakon što se u pregovore uključila Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova.

Sindikat „Nezavisnost“ u RTS-u je 12. maja 2017. pokrenuo postupak mirnog rešavanja kolektivnog spora, a postupak je okončan 14. juna donošenjem preporuke kojom se preporučuje da RTS od nadležnih organa traži povraćaj sredstava uplaćenih po osnovu umanjenja zarade od 10 odsto za prva četiri meseca 2017. i da se zarade odmah vrate na raniji nivo.

RTS nije postupio po donetoj preporuci, te su i zaposleni u RTS-u tužili poslodavca.

Naredno ročište po tužbi zaposlenih u RTV-u biće održano 14. decembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar