U trendu

Počinje obuka za profesionalne upravnike stambenih zgrada

U Privrednoj komori Srbije sutra će početi obuka za profesionalne upravnike zgrada, za šta se prijavilo više od 100 zainteresovanih.

Obuka od 50 školskih časova  –  šest dana po sedam časova, a jednom osam, trajaće do 9. juna, kada se očekuje naredni krug obuke.

PKS će tokom cele godine organizovati i polaganje ispita radi izdavanja licence u skladu s interesovanjem polaznika, a kako je ranije najavljeno, u pripremi je obuka i u drugim gradovima.

Po proceni Ministarstva gradjevinarstva Srbije, na osnovu iskustava susednih zemalja, očekuje se da će upravnika stambenih zgrada biti 15.000 do 20.000, a oni koji budu kao upravnici angažovani u više stambenih zgrada, moći će da zarade i mnogo više od prosečne plate.

U Srbiji bi angažovanje profesionalnog upravnika stambene zgrade trebalo da košta 200 do 350 dinara po stanu, a očekuje se da će veća ponuda doneti i niže cene, a bolji kvalitet njihovih usluga.

Profesionalni upravnik stambene zgrade može da bude svako ko nije osudjivan za krivično delo, ko je završio bar srednju školu u trajanju od četiri godine, položio ispit za upravnika.

Budući upravnici će kroz obuku steći pravna znanja, upoznati karakteristike stambenih zgrada, administrativne i finansijske aspekte upravljanja, veštinu komunikacije.

Neke zemlje u susedstvu su uvele profesionalno upravljanje stambenim zgradama kao obavezno, dok u Srbiji vlasnici stanova mogu medju sobom da izaberu upravnika ili da angažuju profesionalnog.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kojim se ustanovljava profesija profesionalnog upravnika, Privredna komora Srbije dobila je ovlašćenja da vodi registar profesionalnih upravnika, dostupan na portalu Komore, organizuje polaganje ispita, izdaje i oduzima licence, utvrdjuje prava, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju te delatnosti.

PKS je takodje nadležna da organizuje sudove časti za utvrdjivanje povreda profesionalnih standarda i normativa (profesionalne odgovornosti), kao i za izricanje mera za te povrede.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar