U trendu

Podvodni svet Ade Ciganlije: Ovo su tajne „Beogradskog mora“ (foto, video)

Gotovo da nema Beograđanina koji se barem jednom nije okupao na Adi Ciganliji, ali je znatno manji broj onih koji su u Savskom jezeru ronili i izbliza posmatrali živi svet koji ga nastanjuje. Međutim, jedan bračni par odlučio je da celokupnu podvodnu atmosferu Ade zabeleži kamerom i tako napravi snimak koji prikazuje njen izgled tokom svih godišnjih doba i vremenskih prilika.

Instruktori plivanja Ivana Orlović Kranjc i njen suprug Janez ronili su Beogradskim morem oko tri godine, napravili brojne foto i video zapise rečnog života, a potom sve to upakovali u kratak film o najvećem otvorenom kupalištu u Srbiji.

– Snimak „Podvodni svet Ade Ciganlije“ je autentičan prikaz ovog dela reke. Želja nam je bila da demistifikujemo ustaljenu priču o Adi i uvrežena mišljenja kako onde žive nekakve meduze i čudovišta. Ništa nije fingirano i trudili smo se da snimimo što više različitih vrsta ribe – smuđ, soma, štuku, ali i druge vrste koje ovde obitavaju – kaže Janez Kranjc.

Film počinje snimkom Ade iz ptičije perspektive, a potom se fokusira na kadrove ispod nivoa vode, dočaravajući promene koje jezero poprima menjanjem godišnjih doba.

– Svaki period u toku godine bio je specifičan na svoj način. Zimi jeste hladno, ali supruga i ja smo imali dobru opremu i uspeli smo da zabeležimo lepe kadrove pod vodom. Tada je sve u hibernaciji, a voda je dosta čista i providna, vidi se na sedam-osam metara dubine, te je za nas pravo uživanje roniti u zimskom dobu. Ipak, podvlačenje pod led ipak bih preporučio samo onim iskusnijim roniocima – dodaje on, a prenosi Blic.

1 komentar
  1. Blajbi

    Amaterski, ali ipak zadovoljavajuce za publiku.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike