U trendu

Poglavlja 25 i 26 mogla bi da budu otvorena do kraja godine

Ministar prosvete Mladen Šarčević izajavio je danas da bi poglavlja 25 i 26 u pregovorima sa EU koja se tiču obrazovanja, mogla da budu otvorena i zatvorena do kraja godine.

„Ukoliko se otvore poglavlja, ona će biti i zatvorena, a to bi značilo da će naredne godine obrazovanje na raspolaganju imati 60 miliona evra iz evropskih fondova“, rekao je Šarčević na konsultacijama sa osnovcima, srednjoškolcima i studentima pod nazivom „Šta nam deca kažu“.

Reforma obrazovanja, uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole, kada će se urediti tržište udžbenika, gde ide roditeljski dinar, samo su neka od pitanja koje se đaci na današnjem skupu postavili ministru prosvete.

Osnovce je interesovalo kada će biti uvedena informatika kao obavezan predmet, a od ministra prosvete dobili su inforemaciju da će to desiti već 1. septembra naredne godine.

Učenje algoritama i programiranje, deca će učiti u najranijem uzrastu, te će na taj način moći da odgovore zahtevima savremenog društva.

Učenike je zanimalo i da li će seksualno obrazovanje biti uvedeno u škole, a ministar kaže da se neće uvoditi kao poseban predmet, ali da će se ta tema obrađivati kroz fizičko vaspitanje, ali i druge predmete.

Prema njegovim rečima, nisu u pitanju samo polno prenosive bolesti, već je i sve više maloletničkih prekida trudnoća, a to je problem koji može da dovede do steriliteta.

Upitan kada će udžbenici biti dostupni svim učenicima u srednjim stručnim školama, ministar prosvete kaže da se taj problem mora rešavati kroz digitalne forme ili kroz skripte.

Odgovarajući na pitanje kuda ide roditeljski dinar, Šarčević je rekao da se protivi tome ukolikoškola ima sopstvene prihode, a da roditelji koji to plaćaju imaju pravo da pitaju školu gde taj novac troši.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.