U trendu

Poglavlje 35. nije o priznanju Kosova

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je optimista u pogledu perspektive članstva Srbije u EU, ali da nije na njemu da prognozira koliko će trajati proces učlanjenja.

„Vrlo je bitno da Srbija ostane na tom putu. Teško mi je da vam kažem koliko dugo će trajati, ali imajući u vidu da je Hrvatska postala članica EU sedam godina nakon što je otvorila pregovore, mislim da to može da bude neki okvir za vas“, rekao je Devenport za praznični trobroj Politike od četvrtka.

On je rekao da brzina zavisi „pre svega od sposobnosti Srbije da ispuni sva očekivanja u svim oblastima“.

Devenport je ocenio da će verovatno brže biti zatvorena pregovaračka poglavlja 25. i 26. koja se odnose na nauku i kulturu, jer je tu, kako je rekao, Srbija već mnogo napredovala. 

Upitan za poglavlje 35. koje se odnosi na Kosovo, Devenport je rekao da će to poglavlje verovatno biti otvoreno i tokom pregovaranja, jer je reč o procesu sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji je u toku.

„To je taj termin koji se koristi u svim zaključcima Evropskog saveta i u pregovaračkoj platformi za Srbiju. Jasno je da mora da dodje i do pravno obavezujućeg sporazuma“, rekao je Devenport.

Devenport je, medjutim, dodao da se ni u jednom dokumentu Evropskog saveta ne pominje priznanje Kosova i da nije o tome reč u pregovorima, kao i da to nisu pregovori o priznanju Kosova. 

Šef misije EU odbacio je sugestiju da poglavlje 35. favorizuje Prištinu i da joj praktično daje pravo veta na ulazak Srbije u EU.

„Reč je o dijalogu u kojem postoji obaveza i jedne i druge strane da ne smeju da blokiraju jedna drugu na putu evropskih integracija“, rekao je Devenport.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar