U trendu

Pohvale od Hrvata: Ovo srpsko selo je fenomen u komšiluku

Hrvatski mediji prenose priču o srpskom selu Strojkovce, u kojem nema nezaposlenih, kao fenomen u komšiluku.

Svaka peta kuća u selu Strojkovce je preduzeće – neki su bili primorani da se okrenu porodičnom biznisu, dok su drugi to učinli kako bi nadmudrili komÅ¡ije, prenosi tamoÅ¡nji mediji pisanje Blica.

S obzirom na to da je blizu sela planina Kukavica na kojoj je lako doći do drveta, mnogi se bave upravo njegovom preradom.

Nezaposlenih u selu, tvrde meštani, nema. Bilo ih je, dodaju 20-ak, ali oni su otišli na rad u Češku.

Inače, selo nema vodovodnu ni kanalizacionu mreÅŸu, a putevi, osim glavnog, nisu asfaltirani. Zato imaju trgovine, dve poljoprivredne apoteke, dve vulkanizerske radnje, fizerske salone…

“Mi smo fenomen. Nema vode, kanalizacije ni asfalta, a firmi ima koliko ti duÅ¡a ÅŸeli“, kaÅŸe o selu Dragan Vujić koji i sam ima radnju koja se bavi proizvodnjom drvene ambalaÅŸe. Do pre nekoliko godina skoro u svakoj kući se neÅ¡to proizvodilo, legalno ili na crno, međutim navalile su inspekcije pa su mnogi ugasili firme.

Goran Kocić objaÅ¡njava da se od nečega mora ÅŸiveti, a muka je naterala ljude da se bave obradom drva. Većina meÅ¡tana nekada je, naime, ÅŸivela od proizvodnje voća ili od rada u fabrikama koje se zatim zatvorene, a cene voća pale su, kaÅŸu, na niske grane. Zato su pronaÅ¡li drugi izvor prihoda.

Kocić u svojoj firmi za proizvodnju kreveta zapošljava 70 radnika, a Bratislav Đorđević koji ima salon nameštaja njih 40.

“Počeo sam posao s 27 godina i s jednim radnikom u obiteljskoj kući, a sada zapoÅ¡ljavam 40 meÅ¡tana. Å to da vam kaÅŸem osim da smo mi Strojkovčani ambiciozni i vredni“, kaÅŸe Đorđević.

Još jedan uspešni preduzetnik Miomir Marković, napominje da su Strojkovčani ljudi posebnog kova, ali da nisu maštoviti.

“Čim neko pokrene neki posao, komÅ¡ija otvara istu proizvodnju, a usput nikne joÅ¡ nekoliko na crno“, objaÅ¡njava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)