Pojačana kontrola autobusa koji prevoze turiste

Saobraćajna policija počela je pojačanu kontrolu autobusa koji prevoze turiste na autoputu Beograd-Niš kod motela Nais, a provere se pre svega odnose na poštovanje zakonskih propisa o odmaranju i dužini vožnje pojedinih vozača.

„Za samo jedan sat kontrole, od 22 do 23 časa večeras je pregledano 10 autobusa od kojih su dva bila u prekršaju. To je potvrdilo rezultate prethodnih kontrola da oko 20 odsto vozača pravi prekršaje“, izjavio je Načelnik uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.

Foto: Beta

Foto: Beta

On je rekao da je to poražavajući podatak na koji saobraćajna policija reaguje ovakvim kontrolama koje će se sprovoditi tokom predstojećeg jula i avgusta.

„Namera nam je da sprečino vozače autobusa i teretnih vozila u činjenu saobraćajnih prekršaja koji se odnose na brzinu kretanja i dužinu trajanja upravljanja motornim vozilom“, rekao je Rebić.

Rebić je naveo da je od početka godine kontroisano oko 30 hiljada vozila i da je napisano pet hiljada prekršajnih prijava što pokazuje da je svaki šesti vozač u prekršaju.

Tokom prethodnog vikenda sprovedena je i kontrola na graničnim prelazima i od 150 autobusa koji su se vraćali iz Grčke preko 30 vozača je bilo u prekršaju.

Po Rebićevim rečima, najčešći prekršaji odnose se na prekoračenje dužine upravljanja motornim vozilom.

„Propisi Evropske unije nalažu vozaču da se posle četiri i po sata vožnje odmara 45 minuta i da u toku jednog dana može da vozi devet sati i da u toku jedne radne nedelje može imati najviše dva puta po 10 sati vožnje“, precizirao je Rebić.

On je rekao da su kazne za kršenje zakona predviđene i za vozače, ali i za vlasnike turističkih agencija.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar