najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pojedina javna preduzeća troše milione za plaćanje kazni

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da pojedina javna preduzeća troše milione državnog novca za plaćanje kazni koje im se izriču jer izbegavaju da dostave podatke o poslovanju i pozvao Vladu da reaguje i omogući pristup podacima.

“Vlada bi trebalo da se eksplicitno izjasni, pošto je njena dužnost da po potrebi prinudno obezbedi izvršenje rešenja poverenika, a ona to ne čini”,rekao je Šabić u interjuu za agenciju Beta.

On je ukazao i na “davno uočenu praksu” da se ne snosi odgovornost za kršenje zakona o slobodi pristupa informacijama, a skrenuo je pažnju i na to da je korupcija uvek prisutna tamo gde su velika materijalna sredstva.

“Indikativno je to da u jednoj vrlo zanimljivoj sferi, kao što je upravljanje javnim novcem i resursima imamo problem sa transparentnošću. To je nešto što zaslužuje pažnju najšire javnosti i vlasti odgovorne za borbu protiv korupcije”, smatra poverenik.

On je ocenio da više ne postoji toliko problema sa rigidnim i zatvorenim sistemima, poput policije i BIA, već da je do informacija teško doći kada je reč o javnim preduzećima.

Poverenik je naveo da javna preduzeća, poput Telekoma, Srbijagasa, Železnice i EPS-a povereniku i javnosti ne dostavljaju podatke, ali uredno plaćaju kazne koje im se zbog toga izriču.

“Reč je o milionskim iznosima budžetskih sredstava”, kazao je Šabić i dodao da mehanizam kojim bi se kazne plaćale ličnim novcem, po prekršajnoj odgovornosti nadležnih, nije profunkcionisao.

“Nadležna ministarstva, prvo pravde, a zatim državne uprave nikada nije odgovorilo, iako sam stalno na to upozoravao”, kazao je poverenik.

Kancelarija  povrenika beleži porast broja pritužbi i intervencija. U oblasti slobode pristupa informacijama broj pritužbi je od 2009. godine dvadeset puta veći.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike