U trendu

Pojedini beogradski mediji ponovo huškaju na rat

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorilo je danas da pojedini beogradski mediji huškaju na rat i „šire jeziv govor mržnje“, na isti način kao što su to činili krajem ’80-tih i tokom ’90-tih godina prošlog veka.

„Jutrošnje naslovnice dnevnih novina, koje izazivaju gađenje svakog pristojnog čoveka, samo su deo medijske histerije koja se kontinuirano širi u proteklih nekoliko godina, sa neznatnim pauzama, a na čijoj su meti zemlje i narodi regiona“, naveo je NDNV u saopštenju.

To novinarsko udruženje je pozvalo državne vlasti da se jasno ograde od ovakvog načina izveštavanja.

„Ukoliko to ne urade, to će značiti da ga oni podržavaju i podstiču, što kazuje da je njihova načelna politika pomirenja – zapravo lažna“, piše u saopštenju.

NDNV je pozvao urednike i novinare medija koji šire mržnju i strah da se „napokon prizovu pameti“ i da shvate kakve strašne posledice može imati ovo njihovo  neprofesionalno ponašanje.

„Sejači mržnje u medijima su, nažalost, ohrabreni činjenicom da njihovi prethodnici iz ’90-tih ne samo da nisu odgovarali za ratnohuškačku propagandu koja je suodgovorna za desetine hiljada mrtvih i milione raseljenih, već su i dan-danas ugledni građani u zemlji rasturenih vrednosti“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.