U trendu

Pokret mladih u Nišu: Nismo šaka jada, dodjite na protest u petak

Pokret mladih „Za Niš bez straha“ pozvao je gradjane da se u petak 8. februara u 18 časova ponovo okupe na Trgu kralja Milana na protestu „1 od 5 miliona“.

Najavljeno je da će na petom po redu protestnom skupu govoriti akademik Dušan Teodorović.

Pokret se takodje oglasio saopštenjem kojim je odgovorio na izjavu bivšeg gradonačelnika Niša Zorana Perišića da su nezadovoljni gradjani koji protestuju svakog petka „šaka jada“.

„Naši skupovi oslobodjeni su bilo kakve prinude i straha, jer nas niko ne okuplja, nudeći nam sendviče, sokove i dnevnice. Ukoliko nam ne verujete, dodjite ovog petka u 18 časova i sami se uverite, jer nas u medijima svakako nećete videti“, navedeno je u saopštenju Pokreta mladih.

U saopštenju se takodje navodi da gradjani hodaju iz nedelje u nedelju „pod zastavom slobode, mladosti i budućnosti“.

„Što se tiče ljubavi tamo gde ste je Vi i Vaši čelnici širili, tamo ljubavi više nema. Samo podele, mržnja i bes. Mi na takvu ljubav ne pristajemo. Da li Vaša ljubav lomi prozore zbog nalepnice? Da li Vaša ljubav pali automobile? Da li je Vaša ljubav napala profesora Univerziteta? Vi kažete pre sedam godina ste bili opozicija, mi kažemo sedam godina ste na vlasti. Rezultate Vašeg rada možete videti svake nedelje u više od 50 gradova i opština širom Srbije“, istaknuto je u saopštenju.

Pokret mladih „Za Niš bez straha“ ranije je ove nedelje osudio napade na sve učesnike protesta „1 od 5 miliona“ uz podsećanje da se poslednji napad dogodio na profesora Filozofskog fakulteta Zorana Jovanović kome je maskirana osoba pokušala da izgura automobil sa puta, pritom mu pretivši da zaustavi vozilo i izadje iz njega.

U Pokretu mladih podsećaju da su jednom od prepoznatljivih lica sa protesta u Nišu Borislavu Preliću nepoznate osobe razbile staklo na automobilu i sa komandne table pocepale nalepnicu „#1od5miliona“, dok je grupa ljudi slikala i ismevala jednu od organizatorki protesta u Beogradu Jelenu Anasonović.

„Ovakvi napadi i provokacije dokazuju da živimo u atmosferi straha u kojoj je nasilje postalo svakodnevni način komunikacije. Pokret mladih želi da istakne da ih ovakvi napadi, ma koliko oni bili zastrašujući, neće zaustaviti u nameri da grad koji je podigao glas protiv ove autokratske vlasti oslobodi svakog straha i svake vrste nasilja, a naročito fizičkog! Borimo se za Niš i Srbiju bez straha“, rečeno je u saopštenju Pokreta mladih „Za Niš bez straha“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.