najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Policija izdvojila iz defilea brod s natpisom Ne da(vi)mo Beograd

Rečna policija danas je na manifestaciji Beogradski karneval brodova članovima inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ oduzela natpis sa imenom te inicijative i privremeno im zabranila vožnju u defileu brodova, saopštila je ta inicijativa, koja se protivi sprovođenju projekta „Beograd na vodi“.

Aktivisti te inicijative prethodno su zvanično prijavili svoje učešće na manifestaciji.

Pripadnici rečne policije prvo su prišli brodu na kojem su se nalazili članovi inicijative i tražili im da sklone natpis „Ne da(vi)mo Beograd“. Na krovu broda nalazila se i velika žuta patka, kojom ta inicijativa na svojim protestima poručuje da je projekat Beograd na vodi „prevara“.

Kako su naveli aktivisti te inicijative, nakon što je gradonačelnik Beograda Siniša Mali otvorio manifestaciju, brodu „Ne da(vi)mo Beograd“ prišli su i predstavnici Beograda voda i upozorili ih „u ime organizatora“ karnevala da moraju da sklone natpis inicijative, odbijajući međutim da navedu razlog za takav zahtev iako je grupa bila registrovana za učešće na karnevalu.Aktivisti su kasnije prolazeći u defileu brodova pored bine podigli svoj transparent, posle čega su četiri broda rečne policije okružila njihov brod, izdvojili ga iz defilea i naterali ih da pristanu kod rečne carine, oduzimajući im natpis sa imenom inicijative i uzimajući podatke svih putnika na brodu.

„Mi smo regularno prijavljeni za učešće na karnevalu i ne razumemo ovaj pritisak. Imamo prava da budemo nezadovoljni razvojem grada i projektom ‘Beograd na vodi’, kao i da to poručujemo, a ako se gradonačelniku to ne sviđa, poručujemo mu da ne sme da koristi policiju da zaustavi proteste građana. Policija će biti potrebna kada oni budu odgovarali za sva svoja nedela“, rekao je Radomir Lazović iz te inicijative.

Aktivisti su naveli i da su im pripadnici rečne policije rekli da ne smeju da koriste natpis „Ne da(vi)mo Beograd“ na karnevalu, jer je to „politička poruka“, a na pitanje da im objasne zašto su isključeni iz defilea, odgovoreno im je – „znate vi vrlo dobro zašto“.

Policija je kasnije, kako navodi ova inicijativa, vratila transparent aktivistima.

Karneval brodova održan je na starobeogradskoj strani Save, od Brankovog mosta do starog Savskog mosta, pod sloganom „Zabava je na vodi“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike