U trendu

Policija pustila Aljbina Kurtija

Poslanik Skupštine Kosova i bivši lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti večeras je pušten iz policijske stanice u Prištini, u koju je priveden ranije danas na ispitivanje.

Kurti se po izlasku uputio do Nacionalnog pozorišta u strogom centru Prištine gde se obratio okupljenim aktivistima samoopredeljenja i novinarima.

Aktivisti Samoopredelenja i drugih opozicionih stranaka zapalili su večeras u znak protesta zbog privođenja Kurtija  nekoliko vozila Državnog tužilaštva Kosova, a policija je uhapsila troje aktivista ovog pokreta.

Specijalna jedinica je blokirala i prilaze zgradi Državnog tužilaštva i policajci ne dozvoljavaju čak ni novinarima da priđu zgradi.

Obezbeđenje Skupštine Kosova nije dozvolilo ulazak u zgradu parlamenta novinarima kako bi pratili najavljenu konferenciju za medije. Konferencija je održana ispred zdanja parlamenta Kosova. 

Lider samoopredelenja Visar Imeri je hapšenje Kurtija nazvao kidnapovanjem, dok je poslanica ABK, Donika Kadaj Bujupi rekla da je Vlada odgovorna za eskalaciju situacije.

Prethodno su aktivisti pokreta Samoopredeljenje počeli da se okupljaju ispred policijske stanice Centar u Prištini, u koju je priveden njihov bivši lider i poslanik Aljbin Kurti.

Oni su posle okupljanja počeli da kamenjima gađaju policijsku stanicu, zbog čega je policija bila prinuđena da interveniše suzavcem, a stanicu trenutno obezbeđuju specijalne jedinice policije Kosova.

Nakon povlačenja ispred policijske stanice, učesnici protesta su polomili ulazna vrata na parkingu Demokratske partije Kosova.

Prištinski mediji javili su da je među aktivistima pokreta Samoopredeljenje pred stanicom policije bili i lider stranke Visar Imeri i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

Kosovska policija potvrdila je večeras da je postupajući po nalogu nadležnog tužilaštva na ulazu u Prištinu privela poslanika Skupštine Kosova i bivšeg lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i sprovela ga u policijsku stanicu na ispitivanje.

„Sve ostale policijske mere će biti preduzete u konsultacijama i korodinaciji sa nadležnim tužilaštvom“, rekao je portparol Policije Kosova Baki Keljani za agenciju Beta.

Na hapšenje su reagovali predstavnici opozicionih stranaka.

Na hapšenje je reagovao i poslanik Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Iljir Deda koji se nakon početka blokade Skupštine ogradio od ponašanja poslanike stranke kojoj pripada i pozvao premijera Isu Mustafu i zamenika premijera Hašima Tačija da odmah oslobode Kurtije jer se u suprotnom sadašnje tenzije još pojačati i dovesti do nesagledivih posledica.

Poslanici opozicionih partija, pokreta Samoopredeljenje, Alijanse za budućnost Kosova I Incijative za Kosovo 8. oktobra su blokirali rad Skupštine Kosova u znak protesta zbog Briselskog sporazuma Prištine i Beograda, a u jednom momentu Kurti je aktivirao suzavac u sali.

Prištinski mediji javili su tada, pozivajući se na izjave pravnih stručnjaka, da bi zbog toga Aljbin Kurti mogao da bude osuđen na kaznu zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar