U trendu

Politika: Minimalne kazne za nevakcinisanje dece u Srbiji

Inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije je podnela 1.256 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv roditelja koji uporno odbijaju da daju deci MMR vakcinu, dok je 48 roditelja u Beogradu tim povodom i osudjeno, ali na minimalne kazne.  

Kako piše list „Politika“, u Beogradu je najveći broj prijava Ministarstva stigao na adresu Prekršajnog suda, u kojem je formirano 513 predmeta zbog nevakcinisanja dece, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Tokom prva tri meseca ove godine, pokrenuta su 52 nova predmeta.

Od 48 roditelja iz Beograda koji su osudjeni zato što su odbili da vakcinišu svoju decu, njih 15 je novčano kažnjeno, ali je njihov stav prema vakcinama ostao nepromenjen.

List piše da zakon predvidja kazne od 30.000 do 150.000 dinara, ali da su roditeljima izricane kazne ispod zakonskog minimuma.

Tako je sedmoro roditelja platilo kaznu od 30.000 dinara, četvoro po 15.000, a troje po 10.000 dinara.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinković rekao je za „Politiku“ da su izrečene male kazne, jer je najverovatnije reč o osobama koje nisu bile osudjivane. 

Virusom morbila –  malih boginja, u Srbiji je zaraženo oko 4.500 ljudi, od kojih je Institut „Torlak“ potvrdio bolest u 2.323 slučaja. Od malih boginja je umrlo 12 osoba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.