U trendu

Poljska ne može da dozvoli prisilno razmeštanje migranata

Ministar spoljnih poslova Poljske Vitold Vaščikovski izjavio je danas u Beogradu da Poljska ne može da dozvoli prisilno razmeštanje migranta u zemljama Evrope, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić je rekao da će se Srbija ponašati u skladu s onim što rade druge zemlje na migrantskoj ruti.

Zemlje Višegradske grupe, koju pored Poljske čine i Madjarska, Slovačka i Češka, ne slažu se s politikom prinudnog preseljenja hiljada migranata po celoj Evropi, rekao je Vaščikovski, ali je dodao da podržavaju „elastičnu solidarnost“, odnosno da svaka zemlja EU pomogne onako kako može.

„Neke zemlje mogu da prime više migranata, mogu da ih zaposle i da im daju finansijsku pomoć. Mi nismo u stanju da pomognemo na taj način. Možemo da pošaljemo humanitarnu pomoć izbeglicama iz Sirije da prežive u regionima u kojima se nalaze, ali ne možemo da prihvatimo nasilno rešenje i dislociranje migranata po celoj Evropi“, kazao je poljski ministar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom.

Vaščikovski je rekao da sada postoji problem napraviti razliku ko je izbeglica a ko migrant i da su velika većina ljudi koji dolaze s Bliskog istoka i severne Afrike imigranti koji na nelegalan način žele da dodju u zemlje EU i da u njima koriste socijalnu pomoć, a da ne rade.

„Evropa treba da se suprotstavi ilegalnoj migraciji, da postavi policijsku stražu na granicama da spreči nelegalan priliv izbeglica u Evropu i da izgradi bliske odnose sa zemljama koje neće dozvoliti nelegalnu emigraciju“, rekao je Vaščikovski.

Šef srpske diplomatije je rekao da će se Srbija ponašati u skladu s onim što rade zemlje koje se nalaze severno i zapadno od Srbije na migrantskoj ruti, ali da ne može trpeti najveću „žrtvu i štetu“.

Dačić je podsetio da je kroz Srbiju 2015. prošlo 700.000 ljudi, a da je ove godine prošlo više od 100.000 migranata i da ih sada na teritoriji zemlje ima od 5.000 do 7.000 i dodao da više nije reč o izbeglicama nego migrantima, jer ih najviše ima iz Avganistana i Pakistana.

„Ton je na granici onoga što možemo da podnesemo. Sve preko toga dovešće nasn u situaciju da moramo da preduzimamo vanredne mere“, rekao je srpski ministar.

Dodao je da se Srbija nalazi izmedju Turske, gde ima najviše izbeglica, Grčke i Bugarske kroz koje prolaze migranti i Madjarske, koja je postavila ogradu i ne dozovljava veliki prolaz migranata.

„Slično radi i Austrija, koja je odredila broj migranata koji može da primi godišnje. Hrvatska i Slovenija deluju u skladu s ponašanjem Austrije. Srbija je prinudjena da traži rešenje u skladu s onim što urade zemlje severno i zapadno od nas na balkanskoj ruti“, rekao je Dačić i dodao da je za rešavanje krize važna i sudbina dogovora EU i Turske.

Sprski ministar je najavio i da će u ponedeljak otići u posetu Madjarskoj, a u sredu Turskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.