U trendu

Polovni kompleti udžbenika po duplo nižim cenama od novih

Do početka školske godine ostalo je manje od mesec dana, a osim u knjižarama počela je prodaja polovnih udžbenika i na ulicama, preko interneta, ali je interesovanje roditelja još malo.

Na tezgama na Trgu Nikole Pašića prodavci polovnih udžbenika već su izložili robu, ali tek po koji roditelj u toku dana svrati da se raspita, a malo njih se sada odlučuju za kupovinu.

„Ljudi su još na odmorima, tako da intenzivnija prodaja počinje tek u drugoj polovini avgusta“, kaže jedan od prodavaca.

Cene novih udžbenika, zavisno od izdavača, za niže razrede osnovne škole su od 6.000 do 9.000 dinara i mogu se kupiti u knjižarama, ali su se mnogi roditelji već odlučili da kupe preko škole. Za više razrede kompleti koštaju i do 15.000 dinara.

Roditelji koji se opredele za polovne udžbenike mogu da uštede 30 do 50 odsto, te tako kompleti za niže razrede osnovne škole koštaju 4.000 do 5.000 dinara, dok za više razrede 6.000 do 7.000 dinara.

„Roditelji mogu proći jeftinije ukoliko imaju knjige za zamenu. Tako za dva udžbenika dobijaju jedan“, pojašnjava jedan od prodavaca i dodaje da se kod njih mogu kupiti i radne sveske.

„Otkupljujemo uidžbenike, ali i radne sveske, naravno koje nisu popunjene“, pojašnjava on.

Osim na ulici polovni udžbenici mogu se kupiti ali i prodati putem interneta, a ima i knjižara koje otkupljuju i prodaju udžbenike tokom cele godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.