U trendu

Položaj osoba sa autizmom težak

Zamenica zaštitnika gradjana Srbije zadužena za prava osoba sa invaliditetom Vladana Jović izjavila je danas da je položaj osoba sa autizmom u Srbiji „specifično težak“ i nije dovoljno prepoznat u društvu, zbog čega se njihovi problemi ne rešavaju na adekvatan način.

„Osobe sa autizmom su posebno ranjiva grupa gradjana. Ne samo da gradjani ne znaju dovoljno, nego se ne zna dovoljno ni u onim strukturama gde bi trebalo da se zna, a to su stručni radnici  –  medicina, zdravstvo, socijala“, rekla je agenciji Beta Vladana Jović.

Ona je kazala da u Srbiji nema podataka o tome koliko ima osoba sa autizmom, navodeći da se iz prakse vidi da taj broj raste.

Vladana Jović je kazala da u Srbiji ne postoji sistemsko rešenje za human smeštaj osoba sa invaliditetom, dodavši da to nije jedini problem, jer postoji i niz drugih problema u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti tih osoba.

Ona je kazala da se dešava da osobe sa autizmom, čiji se roditelji razbole i kada više nema ko da brine o njemu, ne budu smeštene u ustanove u kojima se na adekvatan način brinu o njima.

„To su situacije u kojima roditelji ne znaju šta će biti s njihovom decom kada se oni razbole. Najviše ih muči strah od smrti, jer ne znaju šta će biti sa njihovom decom“, rekla je Vladana Jović.

Ona je kazala da je važna rana identifikacija autizma, zato što blagovremena prevencija i rad sa decom sa autizmom omogućava da se njihovo stanje poboljš, kako bi oni mogli da samostalnije funkcionišu.

„Autizam nema standardnu pojavu  –  mogu da budu teški slučajevi, a mogu da budu minimalne poteškoće, zbog čega moraju postojati standardi rada u socijalnim ustanovama“, rekla je ona i dodala da standard podrazumeva „pristup pojedincu i njegovim potrebama“.

Ona je rekla da treba obezbediti neophodnu podršku porodicama osobe sa autizmom.

„Dešava se da dete prestane da ide u boravke, u školu, a da roditelji ne znaju kako to da reše. Potrebni su im mobilni timovi, koji će idnetifikovati zašto dete neće da ide tamo gde je išlo“, rekla je zamenica zaštitnika gradjana.

Vladana Jović kazala je da su to samo neki od problema o kojima će sutra biti reči na okruglom stolu „Ključni izazovi u ostvarenju prava osoba sa autizmom i njihovih porodica“, koji institucija zaštitnika gradjana organizuje u Palati Srbija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.