Položeni venci kod spomen kosturnice na Vidu i u Plavu grobnicu

Polaganjem venaca kod spomen kosturnice u Mauzoleju na ostrvu Vido i u „Plavu grobnicu“, danas je na grčkom ostvru Krf obeleženo stradanje srpskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu. 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević naveo je posle odavanja počasti da je 243.877 srpskih vojnika i civila poginulo, nestalo i umrlo od hladnoće, gladi i iscrpljenosti tokom povlačenja preko Albanije, a da je deo njih sahranjen je u „Plavoj grobnici“, delu otvorenog mora izmedju ostrva Krf i Vido.
„Danas obeležavamo godišnjicu Albanske golgote srpske vojske u Prvom svetskom ratu i prisećamo se njenog neposustalog morala, kao i hrabrosti srpske vojske u bitkama na Solunskom frontu, ali i pomoći koja nam je pružena od strane nama prijateljskog grčkog naroda i zemalja Antante na tom slavnom putu i trijumfu nad zajedničkim neprijateljem, 1918. godine“, naveo je Djordjević a prenelo Ministarstvo rada.

Ocenio je da se srpska vojska koja se iskrcala na Krf početkom 1916. godine „snagu da istraje u svojoj pravednoj borbi našla u nezi, brizi i saosećajnosti koju im je grčki domaćini nesebično pružili“.

„Zahvaljujući žrtvi i pobedi naših predaka nad zlom militarizma, fašizma, religijske i etničke netrpeljivosti u Prvom i Drugom svetskom ratu, mi danas živimo u svetu u kome ljudske i gradjanske slobode i medjunarodno pravo predstavljaju neosporne temeljne vrednosti“, naveo je ministar.

Prvi srpski vojnici iskrcali su se na Krf u januaru 1916. godine, a do aprila te godine na ostrvo je stiglo oko 150.000 srpskih vojnika koji će posle oporavka i reorganizacije, u septembru 1918. izvršiti proboj Solunskog fronta, a 1. novembra osloboditi Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.