U trendu

Položeni venci na Spomenik Sibinjanin Janku

BEOGRAD – Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je danas venac na spomenik Sibinjanin Janku na Zemunskom keju, povodom obeležavanja 566. godišnjice opsade Beograda od strane osmanlijske vojske i velike pobede branilaca predvođenih Janošem Hunjadijem, odnosno Sibinjanin Jankom.

Vence su položili i predsednik Beogradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Nebojša Marjanović i Geza Šalamon iz Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Vidović je navela da je Sibinjanin Janko izvojevao veliku pobedu nad turskom vojskom, koja je bila brojčano nadmoćnija.

„Turska opsada Beograda 1456. godine trajala je oko tri nedelje. Turski Sultan Mehmed Drugi doveo je pred Beograd veliku vojsku čiji je cilj bio osvajanje grada, najznačajnijeg južnog ugarskog uporišta, kao i Smedereva, tadašnje prestonice srpskog despota Đurađa Brankovića. Osmansku silu dočekali su odredi koje je prikupio Sibinjanin Janko, uz podršku trupa koje je poslao Đurađ Branković. Nakon velike bitke, turska vojska se povukla i Beograd je bio odbranjen“, podsetila je Vidović.

Marjanović je podsetio da je bitka kod Beograda zaustavila prodor Turaka ka Beču i na taj način praktično odbranila hrišćanstvo.

„Janoš Hunjadi, odnosno Sibinjanin Janko predstavlja i simbol veza srpskog i mađarskog naroda, danas kada su odnosi dve zemlje veoma dobri i ekspanzivni. Zahvalan sam Gradu Beogradu i zamenici gradonačelnika Vesni Vidović koji su ovde sa nama kako bismo obeležili ovaj važan datum“, rekao je Marjanović.

Šalamon je rekao da je danas veliki dan za Beograd, kao i srpsku i mađarsku istoriju, ali i za hrišćanstvo, navodeći da podnevna crkvena zvona svakodnevno podsećaju na današnji dan odlukom Pape Kalista III.

Skupština Grada Beograda donela je Odluku o podizanju spomenika u aprilu 2017. godine na inicijativu Ambasade Mađarske. Spomenik je postavljen 22. jula 2019, a ceremoniji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji predsednik Mađarske Janoš Ader.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar