U trendu

Poltika demantuje da je Adria media grupa postala vlasnik dela lista

Dnevni list „Politika“ demantovao je u svom izdanju za četvrtak da je Adrija medija grupa (AMG), čiji je predsednik Aleksandar Rodić, postala vlasnik dela tog lista.

Prema navodima redakcije „Politike“, kompanija AMG, u čijem je vlasništvu dnevni list „Kurir“, otkupila je prava i potraživanja koje je nemački koncern VAC (WAZ) imao u preduzećima „Politika novine i magazini“, „Politika štamparija“, „Politika a.d.“, „Dnevnik Vojvodina pres“ i „NID Novosti“.

Dodaje se da time nije došlo do promene vlasničke strukture i kupovine udela, već da je AMG „kupio samo potraživanja VAC-a“, zbog kojih „Politika NM“ vodi sudski spor pred sudom u Esenu s bivšim nemačkim suvlasnicima.

Nemački VAC prodao je svoj udeo u „Politici NM“ u leto 2012. godine firmi „Ist medija grupa“ iz Moskve, za koju je kasnije utvrđeno da je ćerka firma kompanije „Farmakom“ šabačkog biznismena Miroslava Bogićevića.

Ceo predmet je kasnije upućen Državnom pravobranilaštvu kako bi se ispitala punovažnost tog kupoprodajnog ugovora, nakon čega je Komisija za zaštitu konkurencije donela odluku da zabrani „Ist medija grupi“ bilo kakvu prodaju udela dok se postupak ne okonča.

Predsednik AMG Aleksandar Rodić izjavio je ranije danas da je ta kompanija kupila sva prava i potraživanja od nemačke Funken Medien Gruppe, a prema i u vezi sa kompanijama „Politika novine i magazini“, „Politika štamparija, „Politika AD“, „Dnevnik Vojvodina Press“ i „NID Novosti“.

Rodić je dodao da će AMG u narednom periodu ući u proces realizacije ovih prava i potraživanja, poštujući sve važeće zakone Srbije.

„U slučaju da AMG ostvari pravo vlasništva u bilo kom od gore navedenih privrednih društava, tražićemo saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije“, najavio je predsednik Adria media grupe.

Adria media grupa izdaje dnevni list „Kurir“, 41 štampano izdanje magazina i nedeljnika, 24 digitalna izdanja i ima 720 zaposlenih u regionu. Posluje na tržištima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar