U trendu

Pomoćnik ministra: Nedostaju mesta u Domovima za srednjoškolce

Domovima za smeštaj srednjoškolaca u Srbiji nedostaje od 20 do 40 odsto u odnosu na postojeće kapacitete jer je sve veće interesovanje djaka za mesto u domu, izjavio je u Kragujevcu pomoćnik ministra prosvete za učenički i studentski standard Ljubiša Antonijević.

Antonijević je agenciji Beta rekao da u Srbiji ima oko 9.500 mesta u 64 učenička doma, a da je interesovanje za smeštaj u domove veliko zbog kvaliteta usluga koje djaci ne mogu da dobiju u privatnom smeštaju, koji je od tri do pet puta skuplji.

„Svake godine proširujemo kapacitete i samo u ovoj godini obezbedili smo još oko 570 mesta kroz izgradnju novih domova ili dogradnju. Imamo novi dom u Čačku, Trsteniku, dogradjen je u Kragujevcu, a predstoji izgradnja novog doma učenika Poljoprivredne škole u Beogradu“, rekao je on.

Antonijević je prisustvovao useljenju djaka u Dom učenika srednjih škola „Kragujevac“, a kako je rekao, cena u domovima za smeštaj i sva tri obroka ostala je nepromenjena – 5.500 dinara mesečno.

Kragujevački dom je na konkursu primio 341 djaka, od kojih je 150 dečaka i 150 devojčica, a 41 korisnik je iz „osetljivih“ grupa – primalaca socijalne pomoći, iz hraniteljskih porodica, sa statusom raseljenih, ili blizanci.

Direktorka doma Ljubica Bašić kazala je da se iščekuje otvaranje novog bloka koji je izgradjen 2016. godine i ima 136 ležaja, kada se okončaju tehnički prijem objekta i procedure javnih nabavki za opremanje soba.

Navela je da je na ovogodišnjem konkursu za prijem u kragujevački dom ispod „crte“ ostalo 178 djaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.