U trendu

Poništavanje doktorata je presedan

Odluka Pravnog fakulteta u Novom Sadu da poništi doktorat Slobodanu Beljanskom je presedan i razlozi za to nisu formalno-pravne prirode, ocenio je danas advokat Vladimir Beljanski.

On je na konferenciji za novinare rekao da po njegovim saznanjima, nikada nijedan fakultet na ovaj način poništio nečiji doktorat, pogotovo što se u obrazloženju navodi da nije bilo zahteva Beljanskog da brani doktorat.

„Iz toga valjda proizlazi da je bez svoje volje napisao doktorat i odbranio ga“, rekao je on.

Vladimir Beljanski, iz novosadske advokatske kancelarije Beljanski, rekao je da je doktorat poništen zbog javnih nastupa Slobodana Beljanskog u kojima je kritikovao brojne negativne društve pojave.

Kao jedan od razloga naveo je i to što je Beljanski sa Upravnim odborom advokatske komore Vojvodine sprečio pokušaj da jedino studenti sa državnog Pravnog fakulteta u Novom Sadu mogu u daljoj karijeri da se upišu u advokatsku komoru, čime bi taj fakultet dobio monopol.

Ocenjeno je da Pravni fakultet pokušao da diskredituje Slobodana Beljanskog i da se na „beskrupolozan način obračuna sa osobom koja poseduje intelektualnu i ljudsku hrabrost da javno izrazi svoje mišljenje“.

Vladimir Beljanski je ocenio da protivljenje poništavanju doktorata nema za cilj da se omogući zadržavanje tog zvanja, pogotovo posle postupka institucije koja ga je dodelila.

„Dopuštanje samovolje, bezobzirnosti i zloupotreba izlaže svakog od nas mogućnosti da uskoro bude žrtva takvog postupanja“, ocenio je Beljanski.

Bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero ocenila je da doneta odluka nema osnova i da neko ima potrebu da se obračuna sa ličnim i profesionalnim integritetom Beljanskog.

Prema njenim rečima, ovakav način funkcionisanja pravnog sistema dovodi u situaciju da se svako zapita da li sme da izrazi svoje mišljenje.

Advokatu Slobodanu Beljanskom je rešenjem dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu poništen doktorat koji je odbranio pre 16 godina.

Beljanskom je 7. novembra stiglo rešenje o poništavanju doktorata, u kojem se navodi da je na inicijativu Katedre za krivično-pravne nauke, preispitana zakonitost njegovog rada „Jugoslovenski krivični postupak i medjunarodni pravni standardi“, te da je utvrdjeno da „ne postoji prijava za odbranu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar