U trendu

Pooštravanje propisa i kazni za nasilničko ponašanje

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas pooštravanje zakonskih propisa i kazni za različite vrste siledžjiskog i nasilničkog ponašanja i da će informacije o tome izneti u petak, 15. jula.

„Mi pripremamo u petak iznošenje ozbiljnog plana. Imamo još odredjenih konsultacija sa ljudima iz Sigurnih kuća, sa nosiocima različitih institucija, poverenika, organa i organizacija. Mi smo spremili sveobuhvatan plan koji ćemo vam izneti ministar pravde i ministar policije i ja u petak“, rekao je Vučić novinarima u Arandjelovcu.

On je kazao da je tu reč i o pooštravanju kazni za različite vrste siledžijskog i nasilničkog ponašanja.

Vučić je kazao da se uvodi snažnija „pravno-krivična odgovornost“, ali i snažnija prekršajna odgovornost.

„Veoma preteća. Mnogo teže posledice, teže konsekvence za svakoga ko misli nasiljem da se posluži i u porodici i van nje. Mnogo oštrije i žešće kazne i mnogo bolje koordinisano delovanje tužilaštva, pravosudnih organa, policije i svih oni koji u tom lancu treba da pruže najbolje rezultate“, kazao je on.

Vučić je kazao da će to biti posao za sledeću Vladu i skupštinsku većinu.

Na pitanje da prokomentariše inicijative u javnosti za vraćanje smrtne kazne u Srbiju, Vučić je pitao novinare da li misle da bi to sprečilo nasilnike.

On je naveo da se država ne može voditi „tako kako nekome padne na pamet“.

Aleksandar Vučić je izjavio i da ne može nikoga da krivi za smrt optuženika Haškog tribunala i nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića.

„Ne mogu da krivim bilo koga za smrt od raka. On se borio hrabro i ja izražavam saučešće porodici Gorana Hadžića“, rekao je Vučić novinarima u Arandjelovcu.

Hadžić, koga je Haški tribunal u aprilu 2015. godine pustio na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga, umro je u utorak uveče u Novom Sadu.

Predsednik Vlade je danas rekao i da je migrantska kriza jedini problem sa kojim se Srbija sada suočava i da će u naredna dva-tri dana biti donete odgovarajuće odluke.

„Jedini probem sa kojim se Srbija suočava je migrantska kriza. Biro (za koordinaciju službi bezbednosti) ne zakazujemo ne zato što nema potrebe, nego zato što nemamo odluku koju bismo doneli, ali ćemo te odluke koje nisu lake morati da donesemo u naredna dva ili tri dana“, rekao je Vučić novinarima u Arandjelovcu.

Upitan kada će biti formirana nova vlada Vučić, koji je i mandatar, rekao je da će Srbija dobiti vladu „kada bude mogla da je dobije“ i da će sve biti u skladu sa Ustavom i zakonom.

Prema njegovim rečima, u Srbiji sve dobro ide i sve je pod kontrolom.

„Ova vlada dobro, vrlo dobro funkcioniše i nova će funkcionisati još bolje“, rekao je Vučić.

On je najavio da 18. jula putuje u Brisel gde treba da budu otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Vučić je izjavio i da je Vlada izdvojila 500.000 evra za kompaniju Bekament iz Arandjelovca, koja je danas otvorila novu fabriku za proizvodnju gradjevinskog stiropora.

„Vlada Srbije traži način da pomogne srpskim kompanijama i srpskim domaćinima…Mi smo odvojili 500.000 evra da pomognemo razvoj Bekamenta i taj novac je na raspolaganju ovoj kompaniji“, rekao je Vučić u Arandjelovcu.

On je rekao da je kompanija Bekament počela kao mala kompanija, a da danas ima 313 zaposlenh i da će zaposliti još radnika.

On je čestitao ovoj kompaniji jer izvozi proizvode od Albanije do Hrvatske.

„U Hrvatskoj ste napravili izvoz od pet miliona evra. Malo koja srpska kompanija je to uspela, ali kada imate kvalitet robe i ovakve radnike sve može. Naročito sam srećan, pitao sam radnike, mučili su ih da me sačekaju na suncu, ali su imali snage da mi kažu, kada sam ih pitao za robu i za boju fasade, rekli su mi da Bekament ima najbolje proizvode“, naveo je Vučić.

On je kazao da u ovoj fabrici plate ne kasne i da će ona zapošljavati nove radnike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar