Poplave – stabilno stanje, i dalje visok vodostaj

Na teritoriji opštine Sjenica palo je 42 litra kiše po kvadratnom metru i određeni delovi grada su i dalje pod vodom, izjavio je danas predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović.

“U proteklom periodu imali smo nagli vodostaj i određeni delovi grada od 14 do 18 sati su bili potopljeni”, rekao je Mujović i naveo da je nakon 18 sati vodostaj počeo da stagnira, te je u pojedinim delovima grada bilo moguće normalno funkcionisati.

“Međutim, još dva kvarta, takozvani Bukreš, ulica 12. decembra i naselje kod autobuske stanice još su pod vodom. Oko 50 do 100 kuća zahvaćeno je bilo poplavnim talasom i vodu pokušavamo da izbacimo”, kaže Mujović.

On ističe da je dosta velika materijalna šteta, koju njegova opština sama sigurno neće moći bez pomoći države da sanira.

“Uglavnom su to domaćinstva iz socijalne kategorije i biće potrebna značajna dinarska sredstva. Takođe, videćemo šta se može uraditi na poboljšanju i proširenju vodotokova Grabovice i Jablanice”, rekao je Mujović.

Marić: Evakuisano 12 osoba zbog obilnih padavina

Najveće padavine zabeležene su u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu gde je evakuisano 12 lica, a uglavnom je reč o bujičnim vodotokovima i poplavljenoj putnoj infrastrukturi, te su ljudi izvlačeni iz vozila i evakuisani, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.

“Tamo je situcija sada stabilna, padavine su prestale, ide u pravcu smirivanja”, rekao je Marić i dodao da je situacija u Srbiji zbog padavina potpuno pod kontrolom i da su ekipe Sektora još od ponedeljka na terenu zbog najavljenih novih padavina.

Prema njegovim rečima, sporadičnih problema od bujičnih vodotokova ima na teritoriji Prokuplja, Kuršumlije i Leskovca, te da su ekipe Sektora na terenu i pomažu građanima da ispumpaju vodu, saopšteno je iz MUP-a.

“Sve snage Sektora za vanredne situacije su još od ponedeljka na terenu u svim potencijalno kriznim tačkama. Za nas opuštanja zapravo i nema, jer se najavljuju nove padavine u toku popodneva i noći, tako da ćemo tek sutra do kraja dana imati prilike da vidimo da li će doći do najavljenog prestanka padavina”, rekao je Marić.

Naveo je da je još 6. novembra upućeno upozorenje RHMZ-a svim opštinskim i gradskim štabovima za vanredne situacije o stanju potpune pripravnosti zbog najavljenih padavina.

Stabilno stanje, povećan vodostaj

U toku poslepodnevnih sati došlo je do stagniranja i povlačenja vode u rečnom koritu u Tutinu, za sada u toj opštini stanje je stabilno, dok je nakon obilnih padavina došlo do značajnog povećanja vodostaja na teritoriji opštine Prijepolje, a određeni delovi Sjenice su i dalje pod vodom.

Rahman Fekić iz Kriznog štaba opštine Tutin rekao je Tanjugu da je u njegovoj opštini u toku poslepodnevnih sati došlo do stagniranja i povlačenja vode u rečnom koritu, tako da je ocenio trenutno stanje kao stabilno i dodao da su članovi kriznog štaba i dalje u pripravnosti sa svom mehanizacijom potrebnom za reagovanje u vanrednim situacijama.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju Goran Posrkača rekao je Tanjugu da je, nakon obilnih padavina u slivu reke Lim, došlo do značajnog povećanja vodostaja na teritoriji opštine Prijepolje.

Rekao je i da je, nakon sagledavanja situacije, održan sastanak Štaba za vanredne situacije, na kome su doneti zaključči kako bi se prevazišli problemi koji mogu nastati izlivanjem reke Lim.

“JKP “Lim” iz Prijepolja obezbeđuje punjenje vreća sa peskom i distribucija tih vreća već je krenula ka potencijalno ugroženim područjima. Prvi kamion otišao je u Brodarevo, gde se Lim značajno izlio i ugrozio nekoliko porodičnih kuća”, rekao je Posrkača.

On je istakao da su vatrogasci-spasioci u Prijepolju već u ranim jutarnjim satima obišli sve potencijalne lokacije na kojima može doći do izlivanja,a to su, kako je naveo, pre svega, MZ Brodarevo, Župa, Ivanje, Rajišnjevo, Kamenogorsko naselje, Šarampov i Zalog.

Posrkača kaže da su vatrogasci upozorili stanovništvo o nadolasku veće količine vode i mogućnosti da dođe do izlivanja i dali uputstvo o postupanju u takvim situacijama.

Na teritoriji opštine Sjenica palo je 42 litra kiše po kvadratnom metru i određeni delovi grada su i dalje pod vodom, rekao je Tanjugu predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović.

“U proteklom periodu imali smo nagli vodostaj i određeni delovi grada od 14 do 18 sati su bili potopljeni”, rekao je Mujović i dodao da je nakon 18 sati vodostaj počeo da stagnira, te je u pojedinim delovima grada bilo moguće normalno funkcionisati.

“Međutim, još dva kvarta, takozvani Bukreš, ulica 12. Decembra i naselje kod autobuske stanice još uvek su pod vodom. Oko 50-100 kuća zahvaćeno je bilo poplavnim talasom i vodu pokušavamo da izbacimo”, kaže Mujović.

Dosta je, ističe, velika materijalna šteta koju njegova opština sama sigurno neće moći da sanira bez pomoći države.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Oznake