U trendu

Popovac dobio mernu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha

BEOGRAD – Agencija za zaštitu životne sredine dobiće na korišćenje automatsku mernu stanicu u Popovcu, koja će omogućiti kontinuirano praćenje kontrole kvaliteta vazduha u tom naselju kod Paraćina, saopštila je danas Agencija.

To je predviđeno Ugovorom o uspostavljanju saradnje u oblasti zaštite vazduha koji je Agencija potpisala sa cementarom CRH Srbija iz Popovca.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović kaže da je ugovor važan i da se nada da će on podstaći i druge kompanije da slede ovaj primer.

Radović kaže da je monitoring vazduha vrlo važan, jer samo ukoliko postoje javni i transparentni podaci o kvalitetu vazduha može se uticati na to da živimo u čistijem okruženju.

On napominje da društveno odgovorno ponašanje kompanija u oblasti zaštite životne sredine nikako ne treba gledati kao trošak, već kao ulaganje u sopstveni razvoj.

Pomenuo je i da iskustva iz sveta pokazuju da su kompanije koje su usvojile ekološke standarde konkurentnije na međunarodnom tržištu u srednjeročnom i dugoročnom smislu, a s obzirom da ekološki standardi promovišu inovaciju i modernizaciju procesa i proizvoda, i vode ka čistijim tehnologijama.

Radović smatra i da se upotreba čistijih tehnologija može dovesti u vezu sa unapređenjem efikasnosti u pogledu korišćenja raspoloživih resursa.
„Velike ekološke katastrofe su podstakle globalnu raspravu o odgovornosti kompanija i istakle potrebu njihovog uključivanja u proces rešavanja ključnih pitanja u vezi sa zaštitom životne sredine. Ovaj Ugovor je važan za nas kao državu, jer je on korak napred u vrednosnom smislu i ja se nadam da će on podstaći i druge kompanije da slede ovaj primer“, zaključio je Radović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.