U trendu

Popović primio mlade matemaričare i informatičare

BEOGRAD – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović primio je danas učenike beogradske Matematičke gimnazije i novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, koji su nedavno osvojili zlatne i srebrne medalje na olimpijadama iz matematike i informatike.

Popović je istakao da je pokretačka snaga svih tehnologija budućnosti, kao što su veštačka inteligencija, „blokčejn“ (blockćain), „big dejta“ (big data), upravo matematika i ohrabrio đake da se ne oslanjaju samo na talenat koji poseduju, već da rade marljivo, jer će tako njihov talenat dostići svoj pun potencijal.

Izrazio je zadovoljstvo zbog vrhunskog teorijskog znanja koje ti đaci dobijaju u svojim školama, ali je ukazao da je pravi izazov kako to znanje može da bude primenjeno u menjanju našeg društva i života ljudi na bolje.

„Zato želimo da izgradimo savremenu inovacionu infrastrukturu, i da napravimo takav ambijent, da svaki mladi talentovani učenik, sutra može da postane uspešan preduzetnik“, rekao je Popović, a navedeno je u saopštenju.

Poručio je uspešnim đacima da, čak iako u potrazi za znanjem odluče da studiraju u inostranstvu, rade to kako bi se jednog dana vratili u Srbiju kao investitori, jer naša zemlja ima sve što je potrebno da se ovde lociraju najkompleksnije istraživačke i razvojne aktivnosti.

Naveo je primere uspešnih startap kompanija na čijem čelu se nalaze mladi iz Srbije, koji su ranije živeli u inostranstvu, ali su se vratili i odavde stvaraju rešenja za globalno tržište.

Ministar je đake upitao šta je najvažnije za uspehe koji postižu, a oni su istakli dobru atmosferu i vršnjačku saradnju koja vlada u školi i važna je za zajedničko rešavanje problema.

Sa učenicima, sastanku su prisustvovali i direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović i direktor gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ Radivoje Stojković, koji je i predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta.

Ognjanović je rekao da ovakva deca treba da budu uzor vršnjacima i izrazio nadu da će mediji u budućnosti više promovisati uspehe naših matematičara, a ne prolazne vrednosti koje ne motivišu mlade na rad i zalaganje.

Direktor gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ rekao je da ta škola teži povećanju fonda časova matematike, a da je spoj tradicionalnog obrazovanja i novih nastavnih metoda u prenošenju znanja, najbolji model za postizanje dobrih rezultata.

Saglasili su se da je potrebno promovisati inženjerske nauke jer se tako stvaraju inovacije i dodatna vrednost u privredi, a da mladi Srbi svakodnevno dokazuju da su jedni od najboljih inženjera u svetu.

Popović je izrazio spremnost da njegov kabinet podrži učešće đaka na međunarodnim nadmetanjima u različitim oblastima, jer je to, kako je rekao, veoma važno za promociju znanja i inženjerskog potencijala Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.