U trendu

Popraviti Predlog zakona o javnim preduzećima

Transparentnost Srbija pozvala je danas sve poslaničke grupe u Skupštini Srbije da amandmanima otklone nedostatke u Predlogu zakona o javnim preduzećima koji je vlada uputila u parlament.

Kako se navodi na sajtu TS, ta organizacija je u dopisu ukazala da je Predlog zakona kvalitetniji od važećeg Zakona o javnim preduzećima iz 2012. godine, ali da sadrži i brojne nedostatke.

Zbog tih nedostataka, kako se ocenjuje, u primeni može biti ugrožen ili u potpunosti urušen proklamovani cilj – profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima i raskidanje snažne povezanosti političkih partija i javnih preduzeća.

Iako o Nacrtu zakona nije organizovana propisna javna rasprava, Transparentnost Srbija je Ministarstvu privrede uputila niz primedbi i sugestija u vezi s tekstom.

„Nismo dobili povratnu informaciju da li su naše primedbe stigle do autora zakona i da li su razmotrene, a u tekstu koji je vlada uputila u Narodnu skupštinu uočili smo da su otklonjeni neki manji nedostaci na koje smo ukazali, dok su najveći problemi nedotaknuti“, naveo je TS.  

Ta organizacija navodi da je odredjen predugačak rok za vanredno „vršenje dužnosti direktora“.

Rokom od godinu dana za „vršenje dužnosti“ i otvaranjem mogućnosti da se nakon isteka tog roka imenuje drugo lice za „vršioca dužnosti“ (i tako u nedogled), obesmišljava se koncept profesionalizacije i sprovođenja javnih konkursa za izbor direktora, naveo je TS.

Dodaje se da treba predvideti precizne rokove za sprovodjenje konkursa, a „vršenje dužnosti“ ograničiti samo tim rokom.

Traži se i da se kao uslov za imenovanje članova nadzornih odbora doda da nisu kršili Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, da direktori ne mogu da budu stranački funkcioneri kojima je status zamrznut, kao i da medju razlozima za razrešenje člana nadzornog odbora i direktora bude i kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.