U trendu

Porodice nestalih traže da se reši sudbina njihovih bližnjih

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije zatražila je danas, povodom Međunarodnog dana nestalih, da nadležni reše sudbine njihovih bližnjih i kazne počinioce.

Podaci Crvenog krsta pokazuju da se dve decenije nakon sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i dalje 10.873 osobe vode kao nestale, a od toga 3.600 nestalih je srpske nacionalnosti, saopšteno je na današnjem skupu u Skupštini grada Beograda.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač rekao je da žrtve ne treba deliti po nacionalnosti i da treba iskazati solidarnost, jer je to put do pomirenja nekada zaraćenih naroda.

„Tražimo od nadležnih da se razreše sudbine nestalih, kako bi porodice mogle da ih sahrane, da se kazne počinioci i da se pruži pomoć porodicama nastradalih“, kazao je Pjevač.

On je isakao da je u Hrvatskoj do sada pravosnažna presuda doneta samo u jednom slučaju, kada je reč o akciji „Oluja“, a eshumacija i identifikacija žrtava se odvija veoma sporo.

Prema njegovim rečima na Kosovu je situacija još gora, jer procesuiranja ratnih zločina još nema, kao ni ekshumacija srpskih žrtava.

„Eksluzivno pravo na žrve imaju svi sem Srba. Na taj način žrve delimo na vredne, manje vredne i bezvredne“, kazao je Pjevač.

On je ocenio da ni sama država Srbija nema valjan odnos prema porodicama nastradalih i nestalih, jer ih ne uključuje u izradu za važnih zakonskih rešenja i retko kada ih se seti.

Nakon skupa u Skupštini grada porodice nestalih i nastradalih položile su vence na spomen obeležje svim žrtvama ratnih sukoba od 1991. do 2000. godine na Tašmajdanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.