U trendu

Porodila se pod boginjama, beba životno ugrožena

Nakon prevremenog porođaja, koji je vrlo moguće uzrokovan morbilima, majka L.M. je u stabilnom stanju, ali se stanje novorođenog dečaka, teškog svega 1.530 grama, pogoršalo i sada se nalazi u stanju životne ugroženosti, rečeno je „Blicu“ na Odeljenju intenzivne nege Dečje interne klinike.

„Opšte stanje bebe je lošije nego posle porođaja. Još nema ospe po telu, primila je imunoglobuline kao deo terapije. Beba je priključena na respirator, jer nedovoljno dobro diše. Javio se i poremećaj srčanog ritma zbog čega je dobila terapiju. Sumnja se i na krvarenje u moždanim komorama, koje je karakteristično za prevremeno rođenje bebe, ali će se to znati tek posle dijagnostike i pregleda neonatologa“, rekao je načelnik intenzicne nege na Dečjoj internoj klinici, dr Dejan Milojević.

Pacijentkinja je, kako navodi „Blic“, dan ranije primnjena na nišku Infektivnu kliniku i bila je pod nadzorom ginekologa, ali dijagnostika nije ukazivala da će porođaj nastupiti tako brzo.

„Morbili mogu da dovedu do prevremenog porođaja. Desetak minuta posle ponoći, pacijentkinja je zauzela položaj za porođaj i rekla da će se poroditi. Sve se dogodilo za desetak minuta, jer njoj to peto dete“,priča dežurni infektolog Klinike za infektivne bolesti u Nišu, dr Steva Stanišić.

On dodaje da je beba odmah zaplakala, ali kada su stigli ginekolozi, smestili su je u mobilni inkubator.

Majka je već imala ospe kada je stigla, bila je bolesna pet, šest dana, a nije mogla da bude prebačena na Ginekološko-akušersku kliniku da se male boginje ne bi širile, objasnio je dr Stanišić.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Trakija

    Da, baš su morbile izazvale prevremen porođaj. Koliko zlonameran treba da bude neko da bi napisao ovakvu glupost….

  2. Mikica

    Sve oni koji su javno apelovali da se ne sprovede vakcinacija bi morali da krivično odgovaraju zbog posledica, ali naši sudovi nisu takvi pa bi eventualno po neko dobio savet sudije. Takva smo zemlja, nažalost!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike