U trendu

Poslanici o kandidatima za tužioce i o zemljištu

Skupština Srbije počeće sutra novu sednicu na čijem dnevnom redu bi trebalo da budu liste kandidata za izbor tužioca za organizovani kriminal i tužioca za ratne zločine, kao i izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Na listi kandidata za tužioca za organizovani kriminal nalaze se sadašnji tužilac Miljko Radisavljević, advokat iz Čačka Mladen Nenadić, javni tužilac u Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu Tomislav Kilibarda i zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru Sonja Milićević.

Kandidati za tužioca za ratne zločine su zamenik javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu Snežana Stanojković, sudija u Apelacionom sudu u Novom Sadu Dejan Terzić, zamenik Republičkog javnog tužioca Djordje Ostojić, zamenik Tužioca za ratne zločine Milan Petrović i zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović.

Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje bi takodje trebalo da budu na dnevnom redu nove sednice, naišle su na brojne kritike i proteste poljoprivrednika, jer se njima omogućava prodaja državnog poljoprivrednog zemljišta i davanje u zakup na 30 godina pravnim licima.

Predloženo je da na dnevnom redu budu i izmene i dopune Zakona o naučno-istraživačkoj delatnosti, koje predvidjaju osnovanje odbora za etiku koji bi, pored ostalog, trebalo da se bavi i pitanjima eventualnih plagijata doktorskih disertacija.

Na dnevnom redu bi trebalo da bude i Predlog zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji predvidja da taksa iznosi 150 dinara i da se naplaćuje preko računa za struju.

Na dnevnom redu bi trebalo da budu i predlozi zakona ili izmena zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, zatim o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o tržištu kapitala, o porezu na dobit pravnih lica, o porezu na dohodak građana i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Predloženo je da na dnevnom redu budu i izmene i dopune Zakona o republičkim adiministrativnim taksama, Predlog zakona o preuzimanju obaveza Javnog preduzeća “Srbijagas“ prema privrednom društvu “Naftna industrija Srbije“ i pretvaranju tih obaveza u javni dug Srbije, kao i potvrdjivanje sporazuma o zajmu od Medjunarodne banke za obnovu i razvoj.

Sednica je zakazana za sutra u 10.00.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.