U trendu

Poslanici o prijemu Kosova u Unesko

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije ocenili su danas da država čini sve da Kosovo ne bude primljeno u Unesko, dok poslanici opozicije ukazuju da je to trebalo sprečiti mnogo pre stavljanja tog predloga na dnevni red Izvršnog saveta Uneska.
Poslanik opozicionog Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je novinarima u Skupštini Srbije da Vlada samo pravi predstavu za narod, zbog mogućnosti da Kosovo postane član Unesko.

On je upitao zvaničnike da li u Briselskom sporazumu piše da Srbija neće sprečavati Prištinu u priključenju medjunarodnim organizacijama.

„Ako piše to, a Unesko to jeste, znači da vlada pravi predstavu za narod“, istakao je Veselinović.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov rekla je se moglo unapred znati da će Kosovo pokušati da postane član Unesko i da se to moglo mnogo ranije sprečiti, a ne sad kada je već na dnevnom redu Izvršnog saveta Uneska.

„Svako je mogao znati da će se ovo desiti, samo oni koji su plasirali lažnu sliku da se Srbiji tapše po ledjima kažu da nisu znali. Ako je to tačno, to dosta govori o njima i kako to da (premijer Aleksandar) Vučić kao jedan čovek koji ima najveći broj prijatelja to nije mogao da zna“, rekla je Jerkov.

Poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz rekao je da Srbija čini sve da Kosovo ne postane član Unesko i napomenuo da je za takvu odluku potrebna dvotrećinska većina i da će konačna odluka biti doneta u novembru.

„Očekujem da se borimo, pravda i istina su na našoj strani, ali konačna odluka ne mora da znači da će biti onakva kako se nama dopada, ali bitno je da se borimo i očekujem da će se na kraju završiti pozitivno po našu baštinu“, rekao je Šormaz.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da bi eventualno donošenje odluke da Kosovo postane član Unesko bilo neprihvatljivo za Srbiju.

„Srbija čini sve što je u njenoj moći da ukaže na štetnost donošenja takve odluke, da ona nije u skladu sa Rezolucijom 1244, kulturološkim i istorijskim činjenicima i da je ona falsifikovanje istorije Srbije“, rekao je Milićević.

Kako je naveo, istina je na strani Srbije, ali joj brojke nisu naklonjene.

Izvršni savet Uneska glasaće danas popodne u Parizu o predlogu preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

Izvršni savet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale nezavisnost Kosova, a dvadesetak zemalja podržalo je i albanski zahtev za prijem Kosova u Unesko. Odluka se donosi većinom glasova.

Povezane vesti:

Velika podeljenost o članstvu Kosova u Unesko

Srbija neće priznati Kosovo

Unesko danas o prijemu Kosova

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.