U trendu

Poslanici o prisluškivanju

Poslanici  opozicije u Skupštini Srbije smatraju da je potrebno istražiti navode o prisluškivanju lidera Demokratske stranke (DS) Bojana Pajtića, ali i premijera Srbije Aleksandra Vučića i drugih, i saznati po čijem nalogu je to rađeno i da li je bilo u skladu sa zakonom.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao je novinarima u parlamentu da treba da se utvrdi da li je Vučić prisluškivan u periodu od 2008. do 2012. godine bez odluke suda i da bi, ako je tako, to značilo da se prisluškuju lideri opozicije i oni koji se suprostavljaju vlasti.

On je naveo i da je Pajtić potvrdio da je razgovor sa predstavnicom američke firme CWP Lidijom Udovički objavljen na sajtu Teleprompter autentičan, ali da nije pitanje da li transkript tog razgovora ima pečat i zaglavlje, već da li je tačno da je neko pokušao da reketira vladu ili određeno preduzeće.

„Umesto što pričaju da neko podriva državu, da Vučić neće dočekati izbore, bolje da kažu ko je reketirao koga, dali su neki ljudi tražli dva miliona evra, i da ispitaju na koji način se na Teleprompteru pojavio transkript razgovora“, naveo je Stefanović.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je nesumnjivo da se prisluškuje i da je to teško dokazati, ali da nije teško to negirati.

On je naveo da odgovori koje su juče dati iz MUP-a i Bezbednosno informativne agencije nisu dobri i da je potrebno pokrenuti zvaničnu istragu o tome, navodeći da su očigledno zloupotrebljene službe bezbednosti.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da je neophodno dati odgovore na navode o prisluškivanju i pozvao ministra da dokaže da je Vučić prisluškivan četiri godine i da li je to bilo u skladu sa zakonom ili ne.

„Mi smo pre tri godine imali optužbe da se predsednik države (Tomislav Nikolić) prisluškuje. Tako i sada imamo od strane lidera opozicione stranke optužbu da je prisluškivan. Pitanje ko je to radio zahteva odgovor. Svi imamo pravo da znamo i u tom smislu očekujem odgovor“, rekao je Đurišić.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić ponovio je stav naprednjaka da je afera o prisluškivanju nastavak široke kampanje destabilizacije društva, koja se bazira na izmišljenim dokumentima, koji nisu izašli ni iz BIA, ni iz MUP-a.

On je pitao šta je to što je sprečilo Pajtića da više od godinu dana ne prijavi krivično delo i da sa saznanjima o navodnom reketiranju izađe u javnost.

Poslanik SNS Aleksandar Martinović ocenio je da je afera o prisluškivanju Pajtića plasirana da bi se prikrile malverzacije vojvođanske vlade i najavio podnošenje krivičnih prijava protiv funkcionera i osoba bliskih DS jer za te malverzacije postoje i materijalni dokazi.

Sajt Telepromper objavio je pre dva dana transkript razgovora Bojana Pajtića i sestre ministarke Kori Udovički, Lidije, koja je tada bila predstavnica američke firme CWP. U zgovoru se pominje da je direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović tražio reket od dva miliona evra od te komapnije da bi je priključili na mrežu EMS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.