U trendu

Posle tragedije u Nišu, EPS pozvao najsiromašnije da se prijave za besplatne kilovate

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ apelovalo je na sve socijalno ugrožene građane da se prijave nadležnim organima lokalne samouprave i iskoriste mogućnost da dobiju besplatne kilovat-sate.

Nakon što je u Jelašnici kod Niša, otac četvoro dece oduzeo sebi život zbog duga za struju, iz ovog javnog preduzeća stigloje saopštenje da EPS nema mogućnosti da socijalno ugroženim građanima pomogne, osim na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koju je usvojila Vlada Srbije.

Potrebno je da se socijalno ugroženi građani prijave službi socijalne zaštite u svojoj lokalnoj samoupravi.

„Elektroprivreda Srbije“ nema zakonsko ovlašćenje da određuje nivoe socijalne ugroženosti građana niti da samovoljno određuje ko ima pravo na besplatne kilovat-sate“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da je EPS do sada u više navrata apelovao na socijalno ugrožene građane da se prijave nadležnim organima lokalne samouprave i iskoriste mogućnost da dobiju besplatne kilovat-sate.

Na osnovu uredbe o energetski ugroženom kupcu, umanjenje računa za električnu energiju u 2017. godini koristilo je oko 70.000 domaćinstava mesečno.

U saopštenju se navodi primer da je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je Miroslavu Stojanoviću iz Jelašnice kod Niša u aprilu upućeno upozorenje pred obustavu isporuke električne energije za dug od 22.000 dinara, a da je na današnji dan taj dug dostigao 35.000 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.