najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Poslednji rođendan Radio Pirota

Radio Pirot obeležio je danas poslednji rođendan, jer će zbog neuspešne privatizacije prestati da emituje program nakon 38 godina, saopštio je taj medij.

Radio Pirot je najstariji elektronski medij u Pirotskom okrugu, a u njemu radi šest radnika.

U sastavu IJP “Sloboda” počeo je da radi 26. novembra 1978. godine. Odlukom Skupštine opštine Pirot od 22. februara 2006. godine iz IJP “Sloboda” izdvaja se i formira kao samostalno preduzeće JP “Radio Pirot” i radi od 1. avgusta 2006. godine.

“Radio Pirot kao medij više od tri decenije uspostavljao je kriterijume rada i kvaliteta programa u medijskom okruženju ovog dela Srbije. Tradicija, kvalitet, efikasnost i poverenje slušalaca, osnove su na kojima je Radio Pirot izgradio svoj imidž”, navedeno je u saopštenju zaposlenih.

Radio Pirot ni na poslednjoj ponovljenoj aukciji 5. oktobra nije prodat, a iako je bilo zainteresovanih kupaca koji su otkupili dokumentaciju, na aukciji se niko nije pojavio, zbog čega je ona proglašena neuspešnom.

“Kad je reč o lokalnoj samoupravi (koja je osnivač radija), ona ima dve mogućnosti – ili likvidacija Radija ili preregistracija. Ono što je sigurno jeste da će Radio Pirot po zakonu o medijima prestati sa emitovanjem programa i da će biti izbrisan iz registra medija u Srbiji. Osnivaču smo prezentovali trenutno stanje, ali nemamo informaciju kakve će biti odluke”, rekao je nedavno Beti glavni i odgovorni urednik Radio Pirota Slobodan Pejčić.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kazao je nedavno Beti da opština mora da poštuje zakon po kome država treba da izađe iz vlasništva medija.

“Lokalna samouprava je bila osnivač IJP ‘Sloboda’ koje je imalo tri medija – list Sloboda, Televizija Pirot i Radio Pirot. Dva medija su privatizovana. Zagovarao sam i privatizaciju Radio Pirota, ali čini mi se da sam nailazio na nerazumevanje i otpor radnika. Njima se činilo da je bolje da ostanu što je moguće duže na državnim, odnosno opštinskim jaslama. Na kraju je došao zakon koji kaže da svi mediji moraju da se privatizuju. Pošto nije bilo kupaca mi jednostavno moramo da ugasimo Radio Pirot”, kazao je Vasić.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike