U trendu

Pošta Srbije: Prigodne poštanske marke povodom 210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša

Pošta Srbije predstavila je danas prigodno izdanje poštanskih maraka povodom 210 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, jednog od najvećih pesnika i filozofa ovih prostora, najviše upamćenog kao autora epske poeme „Gorski vijenac“.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je istakao da prigodno izdanje maraka predstavlja samo početak obeležavanja 210. godina od rođenja Njegoša.

On je naglasio da se saradnja pošta Srbije i Crne Gore u poslednje vreme popravlja i ocenio da bi izdavanje maraka posvećenih Njegošu moglo da pomogne u dodatnom zbližavanju dva naroda.

„Sa kolegama iz Pošte Crne Gore, u prilici smo da objavimo još bliže partnerstvo, što smo nedavno formalizovali potpisivanjem Protokola o poslovnoj saradnji koji predviđa poslovno-tehničku saradnju, kao i razvoj zajedničkih projekata, novih poslovnih rešenja i usluga visokog kvaliteta“, rekao je Đorđević.
Izvršni direktor Pošte Crne Gore Dragan Tufegdžić je istakao da su pošte Srbije i Crne Gore posle više godina stagnacije u odnosima, ponovo krenule sa prijateljskom i partnerskom saradnjom, a da je ova počast Njegošu, jedan od pokazatelja tih dobrih odnosa.
„Njegoševa književna, filozovska i državnička misao bezvremenska i nešto što je značajno za sve na ovim prostorima gde se razumemo kad govorimo, a posebno za Crnu Goru i Srbiju“, kazao je on.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije Miloš Janković, uz čiju podršku i stručne savete je pripremljeno ovo filatelističko izdanje, kazao je da „delo Njegoša besmtrno i večno“ i zahvalio je na prilici da učestvuje u projektu.

„Smatram da je ovo jedan od pokazatelja kako je moguće kulturu, odnosno književnost, dodatno predstaviti i afirmisati“, rekao je Janković.

Na poštanskoj marki je portret Njagoša, ulje na platnu, koji je slikar Petar Lubarda izradio četrdesetih godina 20. veka, a koji se nalazi u privatnoj kolekciji.

Motiv na vinjetama i na koverti je rad Miroslava Nikolića, koji prikazuje Njagošev mauzolej na Lovćenu, izgrađen po nacrtu Ivana Meštrovića.

Grafička realizacija izdanja delo je Nadežde Skočajić akademskog grafičara, kreatora marki i vrednosdnica Pošta Srbije.V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je izvršnom direktoru Pošte Crne Gore Draganu Tufegdžiću uručio poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar