U trendu

Poštanske marke za jubilej Srbije i Irana

Pošta Srbije objavila je danas, u čast jubileja – 85 godina diplomatskih odnosa Srbije i Irana, izdanje prigodnih poštanskih maraka, koje je predstavila sa ambasadom Irana u Beogradu.

Na događaju u PTT muzeju, o razvoju dobrih odnosa i saradnji, uticaju zajedničkih projekata iz kulture na približavanje država i naroda, govorili su ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasanpur i v.d. direktora Pošte Srbije i Zoran Đorđević.

„Pristup Irana u odnosima sa Srbijom je dugoročan i strateškog karaktera. Ne postoji nijedna nerešena stvar u našim odnosima i nijedan razlog da se oni dalje ne razvijaju“, izjavio je ambasador Hasanpur.

Kao samo jedan od aspekata razvijene političke, ekonomske, kulturne i portske saradnje dveju zemalja, Hasanpur izrazio je zadovoljstvo povodom potpisivanja sporazuma o saradnji između pošta Srbije i Irana, u okviru koga je u planu i skoro izdavanje zajedničke poštanske marke.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević kazao je da dobra saradnja i odnosi dve zemalje imaju veliki potencijal za dalji rast, kako u oblasti privrede i trgovinske razmene, tako i u kulturi, obrazovanju i brojnim drugim oblastima.

„Jubilej, zajedno sa početkom novog uspona u našim odnosima, obeležavamo na prigodan i simboličan način, filatelističkim projektom Pošte i ambasade Irana u Beogradu, koja prepoznaje i uvažava plemenitu misiju filatelije i uticaj koji ostvaruje na kulturnu razmenu i saradnju, bliže povezivanje i dalji razvoj naših odnosa“, rekao je Đorđević.

Čestitajući jubilej Đorđević je ambasadoru Hasanpuru uručio na poklon primerak izdanja prigodnih poštanskih maraka.

Na prigodnim poštanskim markama u bloku izdanja „85 godina diplomatskih odnosa Srbije i Irana“ prikazani su mauzoleji – Spomenik neznanom junaku na Avali, autora Ivana Meštrovića, kao i Grobnica Kira Velikog u Pasargadu u Iranu.

Umetnička realizacija izdanja, koje sadrži i koverat prvog dana i prigodan žig, delo je Miroslava Nikolića, kreatora maraka Pošte Srbije.

Stručnu saradnju u realizaciji izdanja obezbedila je ambasada Irana u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.