U trendu

Postignut sporazum sa Prištinom o telekomunikacijama

Beograd i Priština postigli su sporazum o telekomunikacijama koji uključuje i nesmetan rad „Telekoma Srbije“ na Kosmetu. Na osnovu tog dogovora imovina „Telekoma“ prenosi se na „MTS d.o.o“, ćerku firmu „Telekoma“ na Kosovu i Metohiji, potvrđeno RTS-u. Kompletna imovina “Telekoma Srbije“ je trajno zaštićena, prenosi RTS.

Sporazum osigurava i trocifreni pozivni broj za geografsku oblast Kosova i Metohije koji će zatražiti Srbija, dok će pozivi između mesta u centralnoj Srbiji i onih na Kosovu i Metohiji biti tretirani kao međugradski.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji Marko Đurić kaže da je postignut dogovor važan i da će se pozitivno odraziti i na odnose sa Prištinom i na odnose sa Evropskom unijom.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo je da je dobro što Srbija nije prihvatila postizanje sporazuma koji nisu u interesu našeg naroda i da je Srbiji u interesu da postiže sporazume koji jesu.

„Ovim dogovorom o sprovođenju sporazuma iz 2013, odnosno 2015. o telekomunikacijama, kompletna impovina ‘Telekoma Srbije’ je sačuvana, to se vidi u saopštenju EU“, dodaje Đurić.

Đurić ističe da se sva imovina prenosi na „MTS d. o. o“ na Kosovu i Metohiji i da je zvanično vlasništvo MTS Telekoma Srbije.

„Imovina ‘Telekoma Srbije’ je zvanično trajno sačuvana, kao i bazne stanice i sve drugo. Oni su hteli da otmu našu imovinu, mi to nismo prihvatili, došli smo do nečega što podrazumeva, i za medije je to važno da deo digitalnog spektra bude rezervisan za medije. Ovo je važan dogovor, a sigurno će se pozitivno odraziti i na naše odnose sa Prištinom, a i EU“, objašnjava Đurić.

Kaže da će se i u buduće signal „Telekoma Srbije“ hvatati tamo gde se i sada hvata, a da će nakon dve godine biti raspisan tender za sve mobilne operatere na celoj teritoriji. Dodaje da fiksna telefonija važi za celu teritoriju KiM.

Kaže da će prelazni period trajati do raspisivanja tendera.

„Priština i Albanci i sada koriste tuđe pozivne brojeve za Monako, za Sloveniju, oni koriste naš pozivni broj, ovim će Srbiji biti dodeljen još jedan pozivni broj za geografsku oblast u okviru Srbije u skladu sa rezolucijom 1244. Građani će moći normalno da pozivaju Prištinu i Kosovsku Mitrovicu bez ikakvog pozivnog broja i dodatnog tarifiranja“, ističe Đurić.
Dodaje da će se resursi „Telekoma Srbije“ čvrsto „zadržati u našim rukama“.

„Niko ne može nešto protiv naše volje da uradi. Za naše građane radi preko 200 ljudi i nastaviće da radi, i to niko ne može da zaustavi. Menja se to da Priština gubi bilo kakvo pravo da vrši pravno nasilje nad imovinom ‘Telekoma Srbije’. ‘Telekom Srbija’ sada stiče pravo da zvanično i legalno funkcioniše na teritoriji Srbije“, zaključio je Đurić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar