Potpisan Sporazum o elektronskoj evidenciji o državljanima Srbije

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koji predvidja uspostavljanje elektronske evidencije o državljanima Srbije, potpisali su danas resorni ministri Nebojša Stefanović i Branko Ružić.

Kako je saopštila Vlada Srbije, sporazumom se stvaraju uslovi da javna uprava objedini osnovne podatke gradjana u elektronskom obliku na jednom mestu kako bi ubrzala rešavanje njihovih zahteva, jer više ne moraju da pribavljaju dokumenta, poput izvoda iz matične knjige rodjenih i uverenja o državljanstvu, već ih službenici pribavljaju po službenoj dužnosti.

U prethodnom periodu Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je pokrenulo prepis u elektronski oblik svih matičnih knjiga koje vode jedinice lokalnih samouprava i ti podaci će do kraja godine biti u Centralnom registru matičnih knjiga, koji je u nadležnosti tog ministarstva, piše u saopštenju.

Dodaje se da će od danas zahvaljujući MUP-u početi proces upisa podataka i iz Knjige državljana Srbije u Centralni registar.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da država konačno postaje servis gradjana i da oni više neće biti kuriri koji trče od šaltera do šaltera sa gomilom papira u rukama.

„Šalteri i papirologija konačno postaju prošlost. Sada je 21. vek i gradjanima i privredi moramo da olakšamo život, a ne da budu robovi birokratije“, kazala je Ana Brnabić i dodala da su elektronski servisi jedan od prvih alata u borbi protiv korupcije.

Ocenila je da ako matične knjige nisu u elektronskom obliku ne može se razmišljati o poboljšanju uslova poslovanja i uvodjenju više elektronskih servisa za privredu i gradjane.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je to novi korak ka unapredjenju elektronske uprave u Srbiji.

„Uspostavljanjem jedinstvene elektronske evidencije o državljanima Republike Srbije ubrzaćemo postupke prilikom izdavanja dokumenata gradjanima, a ujedno ćemo pojednostaviti proceduru. Gradjani više neće morati da čekaju na šalterima za uverenje o državljanstvu, a i državni organi koji prikupljaju neophodna dokumenta umesto njih moći će te podatke da provere istog trenutka uvidom u Centralni registar“, rekao je Stefanović.

On je dodao da uspostavljanje aplikacije za vodjenje evidencije o državljanima u okviru Centralnog sistema donosi i druge pogodnosti.

„Prenosom podataka iz postojećih evidencija koje nisu centralizovane dobićemo jedinstvenu elektronsku bazu koja garantuje bolje vodjenje podataka i bržu dostupnost, ali i veću bezbednost podataka o ličnosti koji se nalaze u evidenciji“, rekao je Stefanović.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da se uspostavljanjem elektronske evidencije o državljanima Srbije pojednostavljuje rešavanje zahteva gradjana koje imaju prema upravi.

„Nema više donošenja izvoda, uverenja i drugih nepotrebnih dokumenata koje mi već imamo u bazi, već će ovlašćeni državni službenik uvidom u Centralni registar proveriti sve podatke koji su mu neophodni za odlučivanje“, rekao je Ružić.

Ocenio je da je to velika promena i olakšanje u radu i za državne službenike, jer će doprineti njihovom bržem i efikasnijem radu.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    AB sprovodi svoj deo agende i građani će i dalje biti maltretirani i sve više kontrolisani.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike