U trendu

Potpisivanje SSP-a drugi najvažniji događaj za Kosovo

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas u Strazburu da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom najznačajniji događaj posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

SSP su u Strazburu potpisali visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini i komesar za dobrosusedske odnose i pregovore o proširenju Johanes Han u ime EU i Mustafa i ministar za evropske integracije Bekim Čolaku s kosovske strane.

Mogerini je rekla da je sporazumom „otvorena nova faza u odnosu EU-Kosovo“ i da predstavlja značajan doprinos stabilnosti Kosova i regiona u celini, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Visoka predstavnica EU, kako se navodi u saopštenju kosovske vlade, rekla je da proces evropeizacije Kosova počinje danas, da će biti praćen punim angažovanjem Kosova i punim partnerstvom EU.

„Očekujemo da stupi na snagu što je brže moguće. Posle toga će biti mnogo dobroga za građane Kosova i EU, za stabilnost i integraciju regiona. To je dobar trenutak“, rekla je Mogerini.

Han je ocenio da je sporazum dvostruko veliko distignuće posebno kada se imaju u vidu evropska stremljenja Kosova.

Budući da Kosovo ne priznaje pet zemalja članica EU, na početku procesa odlučeno je da SSP sa Kosovom ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih kandidata sa Balkana, već EU.

EU je Lisabonskim sporazumom dobila status pravnog lica, a time i mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima.

I Ministarstvo spoljnih poslova Albanije pozdravilo je danas odluku Saveta EU da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Kosovom.

Odluka Saveta EU važan je korak i dobra vest za sve zemlje regiona, jer svaki korak Kosova u evropskim integracijama doprinosi konsolidaciji mira i stabilnosti u regionu, podstiče politiku regionalne saradnje i jača dobrosusedske odnose, istaklo je albansko ministarstvo.

Američka agencija za strategijske prognoze Stratfor smatra da Kosovo, iako je potpisalo Sporazum o stabilizaciji pridruživanju s Evropskom unijom, neće ući u članstvo EU u nekoj doglednijoj budućnosti.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da je Kosovo potpisalo sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU kao pravno lice, a ne kao država.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.