U trendu

Potrebni jasniji strateški ciljevi za korišćenje fondova EU

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport danas je izjavio da su nedovoljno jasan strateški okvir i administrativni kapaciteti Srbije medju ključnim izazovima u korišćenju pretpristupnih fondova EU (IPA).

„Ima previše strategija koje nisu nužno uskladjene pa je izdvajanje prioriteta ponekad dugotrajan proces“, rekao je Devenport na konferenciji o upravljanju IPA fondovima koju su organizovali Skupština Srbije i Evropski parlament.

Devenport je rekao da bi postavljanje jasnijih ciljeva bilo korisno i da misli da Vlada Srbije radi na tome.

On je dodao da je važno raditi i na jačanju kapaciteta za apsorpciju IPA fondova kako zbog toga što je Srbija preuzela odgovornost za procedure za korišćenje tih fondova, tako i zbog priprema za trošenje evropskih fondova koje će moći da koristi kada postane članica EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji je rekao da će u narednom periodu fondovi biti korišćeni za razne sektore s tim što će više novca biti izdvojeno za ekologiju i energetiku.

Devenport je rekao da će se i dalje ulagati u unapredjenje vladavine prava i u integraciju osetljivih kategorija stanovništva, poput interno raseljenih osoba i Roma.

On je rekao da je srpska vlada kao i EU zainteresovana da se fondovi troše za povećanje konkurentnosti, lokalni ekonomski razvoj i zapošljavanje mladih.

Zamenica direktora Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić rekla je da je za period 2014-2020. blago uvećan budžet IPA za Srbiju na malo više od 1,5 milijardi evra.

Ana Ilić je navela da su sredstva iz IPA za 2015. odobrena, da je za IPA 2014. već počela realizacija nekih projekata, dok je program za 2016. u finalnoj fazi odobravanja.

Ona je ocenila da je iskorišćenost sredstava dobra i navela da je do februara ove godine ugovoreno 85 odsto sredstava IPA iz ciklusa 2007-2013. i da se očekuje da se do sredine sledeće godine odobri i ostatak.

Ana Ilić je rekla da je iskorišćenost sredstva IPA u slučaju Srbije izmedju 90 i 100 odsto.

Ona je rekla da se može očekivati da nakon uvodjenja decentralizovanog sistema upravljanja za IPA iskorišćenost sredstava u početku opadne, dok se ne izgrade institucije, i navela je da je takvo bilo iskustvo drugih zemalja.

Na medjuparlamentarnoj konferenciji „Nadzor nad IPA fondovima: uspesi i izazovi“ učestvuju predstavnici Evropskog parlamenta i Evropskog revizorskog suda, kao i eksperti za IPA fondove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.